January 18, 2023

«Ιππόλυτος»: Ε, όχι και τρεις φορές...

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 180
 
Διάβασα στην «Lifo», πριν από μερικές μέρες, την είδηση για τις δυο παραστάσεις που θα παρουσιάσει το καλοκαίρι, στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο. Εκ των οποίων η μια ειν ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με τον Ορέστη Χαλκιά στον επώνυμο ρόλο. Έργο που, δήθεν, το Εθνικό θα παρουσιάσει στην Επίδαυρο. για τρίτη φορά. Είδηση που βιαστικά, πρόχειρα, άτσαλα κι άκριτα έχει ανεβεί και στην επίσημη σελίδα του Φεστιβάλ. Αμ’ δε...
Ο «Ιππόλυτος» πρωτοανέβηκε απ’ το Εθνικό Θέατρο στην Επίδαυρο το 1954, εν είδει άτυπης δοκιμής του Φεστιβάλ που εγκαινιάστηκε επίσημα το επόμενο καλοκαίρι. Σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με Ιππόλυτο τον μόλις 26χρονο Αλέκο Αλεξανδράκη -ο Νίκος Χατζίσκος που αναφέρεται στην είδηση ως εναλλάξ Ιππόλυτος έπαιξε μόνο στο πρώτο ανέβασμα της τραγωδίας απ’ τον Δημήτρη Ροντήρη, το 1953, στο Ηρώδειο-, Φαίδρα την ΄Ελσα Βεργή και Θησέα τον Θάνο Κωτσόπουλο. Η ίδια παράσταση, με τους ίδιους τρεις βασικούς πρωταγωνιστές, επαναλήφθηκε, ως επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ Επιδαύρου, το καλοκαίρι του 1955. 
Η τραγωδία του Ευριπίδη παρουσιάστηκε για τρίτη φορά απ’ το Εθνικό, στην Επίδαυρο, στο Φεστιβάλ του 1973, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου, με Ιππόλυτο τον Χρίστο Πολίτη, Φαίδρα την Μαίρη Αρώνη και Θησέα τον Νίκο Τζόγια. Η παράσταση παίχτηκε, με την ίδια βασική διανομή, και το καλοκαίρι του 1974 στην Επίδαυρο.
Το 1984 το έργο ανέβασε, για το Εθνικό, ο Νίκος Περέλης, με τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο στον επώνυμο ρόλο -για μένα, ο καλύτερος Ιππόλυτος, τουλάχιστον μετά το 1955, οπότε κι έχω δει όλες τις παραστάσεις της συγκεκριμένης τραγωδίας- Φαίδρα την Άννυ Πασπάτη και Θησέα τον Γιάννη Κάσδαγλη. 
Το 1989 ο «Ιππόλυτος» ανεβαίνει απ’ το Εθνικό στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με Ιππόλυτο τον Μηνά Χατζησάββα, Φαίδρα την Μπέττυ Αρβανίτη και Θησέα τον Νίκο Μπουσδούκο. 
Το 2004 είναι η σειρά του Βασίλη Νικολαΐδη. Σκηνοθετεί στην Επίδαυρο τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, με Ιππόλυτο τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Φαίδρα την Φιλαρέτη Κομνηνού, Θησέα τον Χρήστο Πάρλα.
 
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στην Επίδαυρο, απ’ το Εθνικό, ήταν στο Φεστιβάλ του 2014, απ’ την Λυδία Κονιόρδου, με τον Νίκο Κουρή στον επώνυμο ρόλο, την ίδια ως Φαίδρα και τον Θέμη Πάνου ως Θησέα. 
Για να συνοψίσω: ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη, απ’ το Εθνικό Θέατρο, έχει παρουσιαστεί στην Επίδαυρο οκτώ φορές σε έξι παραστάσεις -οι δυο ήταν επαναλήψεις. Και το καλοκαίρι θα παρουσιαστεί για ένατη φορά στην έβδομη παράστασή του.
Δεν βλάπτει, λίγο να το ψάχνουμε...

No comments:

Post a Comment