



Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 140
Πέθανε τον Απρίλιο. Στα 93 της χρόνια. Το μάθαμε μόλις χτες, τρεις μήνες μετά. Οι συγγενείς της δεν ειδοποίησαν. Το χειρότερο ήταν ο τίτλος με τον οποίο το ανάγγειλαν οι εφημερίδες κι οι ιστοσελίδες: «Πέθανε η Μάχη από τα ‘Εγκλήματα’». Λογικό απ’ τη μια -για να καταλάβει το μεγάλο κοινό ποια ήταν. Άδικο απ’ την άλλη για την Σούλα Αθανασιάδου. Ο τίτλος θα ’πρεπε να ’ταν «Πέθανε μια Σπουδαία Ηθοποιός». Γιατί αυτό ήταν η Σούλα Αθανασιάδου: μια Σπουδαία Ηθοποιός.
Γεννημένη το 1929 στον Πειραιά, απόφοιτη 1952 της δραματικής σχολής του Θεάτρου Τέχνης, απ’ την ίδια χρονιά στη σκηνή, η Σούλα Αθανασιάδου, σύζυγος ενός επίσης εξαιρετικού ηθοποιού, του Γ. Δάνη, έπαιξε δεκάδες ρόλους στο θέατρο έως το 2006, λιγότερους στον κινηματογράφο, για να γίνει ευρύτερα γνωστή, μεγάλη σε ηλικία πια, απ’ την τηλεόραση και σειρές όπως τα «Εγκλήματα» ή το «Λόγω τιμής». Και ξεχώριζε πάντα. Σ’ ό,τι κι αν έκανε. Η Σούλα Αθανασιάδου κατατασσόταν στα «μπουντέλια» του θεάτρου, κατά τη θεατρική ορολογία -στους ηθοποιούς δεύτερων, κυρίως, ρόλων που, κάποτε, στηρίζουν την παράσταση περισσότερο απ’ τους πρωταγωνιστές: αθόρυβη, διακριτική. Και με χιούμορ.
Θέλω να καταθέσω τρεις προσωπικές στιγμές μου απ’ την επαφή μου με την ηθοποιό Σούλα Αθανασιάδου. Ως θεατής.
Καλοκαίρι του 1974. Στο τότε θερινό θέατρο «Αττικόν» της Κοδριγκτώνος: έχουν κάνει θίασο με τον άντρα της, τον Δάνη, κι έχουν ανεβάσει τον «Τύραννο», μια δραματική κομεντί των Άλκη Παπά και Βασίλη Ιμπροχώρη -ένα ήσσον έργο, κάτι από «Δεσποινίς ετών 39». Παίζει μια γεροντοκόρη. Την ανακαλύπτω. Και δε θα την ξεχάσω ποτέ.
Χειμώνας 1983/1984. Στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» ο Κάρολος Κουν έχει ανεβάσει την «Κασέτα» της Λούλας Αναγνωστάκη -έξοχο έργο, έξοχη παράσταση, Η Σούλα Αθανασιάδου παίζει την Βαγγελιώ. Έχει μια σκηνή που ξυπνάει κι αλαφιασμένη διηγείται ένα όνειρο που είδε. Δε θα την ξεχάσω ποτέ.
Καλοκαίρι του 1997. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ξεκινάει το «Θέατρο του Νέου Κόσμου με μια θεατροποιημένη σύνθεση απ’ τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου -καταγραμμένες μαρτυρίες απλών ανθρώπων από κρίσιμες στιγμές της ελληνικής ιστορίας. Μια παράσταση δυνατή. Με πέντε γυναίκες. Η Σούλα Αθανασιάδου, την κλείνει με το μονόλογο μιας ηλικιωμένης που έψαξε, ξέθαψε και βρήκε τα κόκαλα του αντάρτη γιου της, εκτελεσμένου στον Εμφύλιο και ριγμένου ανώνυμα σ’ έναν τάφο. Δε θα την ξεχάσω ποτέ.
Η παράσταση σώζεται, ευτυχώς, μαγνητοσκοπημένη στη σελίδα του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου» απ’ όπου την παίρνω και την αναρτώ. Δείτε την! Και δείτε την Σούλα Αθανασιάδου στο μονόλογο αυτό (από το 1.22΄35΄΄ έως το 1 30΄44΄΄). Θα καταλάβετε. Ένα μάθημα!
Ας είναι αναπαυμένη η Σπουδαία αυτή η Ηθοποιός. Που ήταν και σπουδαίος άνθρωπος. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος μου μίλησε για μια κίνηση που ’χε κάνει για να τον βοηθήσει σε μια δύσκολη στιγμή του, όταν σχεδόν δεν τη γνώριζε κι όταν σχεδόν δεν τον γνώριζε.
Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση
Τον τραγικωμικό, σατιρικό μονόλογο «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Βραζιλιάνου Ρομπέρτου Αταΐτζι (ως Ρομπέρτο Ατάιντε έχει καθιερωθεί να προφέρεται στην Ελλάδα) θα ερμηνεύσει, τον προσεχή χειμώνα, η Κατερίνα Μαραγκού, στο θέατρό της «Άλμα» -στην Κεντρική Σκηνή-, όπου επανεμφανίζεται μετά από δυο χρόνια απουσίας, στη μετάφραση του Κώστα Ταχτσή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μαργαρίτη. Για τους υπόλοιπους συντελεστές δεν έχουν ακόμα παρθεί οριστικές αποφάσεις.
Στο έργο, μια αλληγορία πάνω στη δύναμη της εξουσίας, όπως τη συναντάμε στην κοινωνία, στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εκκλησία, στο κράτος… αλλά και μια παραβολή για το σκληρό, δικτατορικό, την εποχή εκείνη, καθεστώς της Βραζιλίας, γραμμένο το 1970, απ’ τον νεαρό τότε Ατάιντε, μια δασκάλα της Έκτης Δημοτικού βγάζει όλα τα απωθημένα της στους μαθητές της -που τη θέση τους έχει το κοινό- επιβάλλοντας μια βίαιη, δικτατορική εξουσία.
Πρωτοπαρουσιάστηκε στην Αργεντινή το 1972 κι ένα χρόνο μετά, το 1973, στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην Βραζιλία, πατρίδα του συγγραφέα, όπου κι απαγορεύτηκε πρόσκαιρα απ’ τη λογοκρισία, για να γίνει στη συνέχεια μεγάλη διεθνής επιτυχία που ’χει παιχτεί σε τριάντα περίπου χώρες, από ηθοποιούς μεγέθους όπως η Ανί Ζιραρντό στο Παρίσι ή η Εστέλ Πάρσονς στην Νέα Ιόρκη.
Στην Ελλάδα το έργο πρωτοανέβασε, στο θέατρο τότε «Διονύσια», νυν «Δημήτρης Χορν», η Έλλη Λαμπέτη, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, σε μια παράσταση που θριάμβευσε. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε πολλές φορές -μεταξύ άλλων στην «Στοά» απ’ την Λήδα Πρωτοψάλτη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, απ’ την Θέμιδα Μπαζάκα στον «Φούρνο», σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, απ’ τον Γιώργο Μαρίνο στο «Κάππα», σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη, απ’ την Αννίτα Σαντοριναίου στην Λευκωσία, στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Άντη Παρτζίλη, απ’ τον Κωνσταντίνο Χατζή στο «Άλεκτον», σε σκηνοθεσία Βλαδίμηρου Κυριακίδη, απ’ την Όλια Λαζαρίδου στο «Απλό Θέατρο», σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, απ’ την Έφη Μουρίκη, μια σεζόν στο «Χώρα» και δυο στο «Ζίνα», σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια, απ’ τον Θόδωρο Γράμψα στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία του ίδιου...
Την περσινή σεζόν 2021/2022 το έργο ανέβασε -το πιο πρόσφατο ελληνικό ανέβασμά του-, στον «Κάτω Χώρο» του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», σε διασκευή του και με τον τίτλο «Μπαίνει η δεσποινίς Μαργαρίτα», ο Γιώργος Παπαγεωργίου, με τον Πάνο Παπαδόπουλο στον επώνυμο ρόλο, παράσταση που θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν παράλληλα με την παράσταση στο «Άλμα» η οποία υπολογίζεται ότι θα κάνει πρεμιέρα στο τέλος Οκτωβρίου.
Πρόκειται για την πέμπτη συνεργασία της Κατερίνας Μαραγκού με το σκηνοθέτη Γιάννη Μαργαρίτη ο οποίος, στα πρώτα βήματα της θιασαρχικής πορείας της με τη «Σύγχρονη Θεατρική Σκηνή», στο θέατρο «Αθηνών», την είχε σκηνοθετήσει, σε τέσσερις συνεχόμενες σεζόν: στο «Καλοκαίρι και καταχνιά» του Τένεσι Γουίλιαμς (1992/1993), στο «Πέρα από τον ορίζοντα» του Γιουτζίν Ο’ Νιλ (1993/1994»), στο «Αγρίμι» του Ζαν Ανούιγ(ι) (1994/1995) και στις «Μικρές αλεπούδες» της Λίλιαν Χέλμαν (1995/1996).
Φέτος το καλοκαίρι, ο Γιάννης Μαργαρίτης έχει ανεβάσει και παρουσιάζει σε περιοδεία, με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας του οποίου είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής, την παράσταση «Τρελοί έρωτες σε σκοτεινούς καιρούς ή απλά... Λα Μοσκέτα του Ρουτζάντε», διασκευή του απ’ το ιταλικό αναγεννησιακό έργο του Ρουτζάντε.
Η Κατερίνα Μαραγκού έχει να εμφανιστεί στη σκηνή απ’ τη σεζόν 2019/2020, όταν παρουσίασε στο «Άλμα», σε παραγωγή της «5ης Εποχής» του Θέμη Μουμουλίδη και σε σκηνοθεσία Άντζελας Μπρούσκου, την «Μαρία Στιούαρτ» του Φρίντριχ Σίλερ κρατώντας το ρόλο της Ελισάβετ με την Παρθενόπη Μπουζούρη στον επώνυμο ρόλο (Φωτογραφίες: 1 Στέφανος Σάμιος).