December 9, 2015

Στον Γιώργο Σεφέρη αφιερωμένο το Φεστιβάλ Φιλίππων του 2016


Το Τέταρτο Κουδούνι - Είδηση  


«Γιώργος Σεφέρης-χορηγός αισιοδοξίας» θα ’ναι ο τίτλος του επόμενου, αφιερωμένου στον Γιώργο Σεφέρη, 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Τίτλος αντλημένος απ’ το κείμενο που ’γραψε ο Κωστής Σκαλιόρας στις 30 Σεπτεμβρίου του 1971 στο «Βήμα», μ’ αφορμή το θάνατο του πρώτου έλληνα νομπελίστα (1963/Νομπέλ Λογοτεχνίας) ποιητή μας: 
«Ο Σεφέρης είναι πρώτα απ όλα, πάνω απ’ όλα, ένας χορηγός αισιοδοξίας». Ενώ σημείωνε, επίσης: «…μας γαληνεύει η ιδέα πως τα γραφτά του θα είναι πάντοτε προσιτά, πως θα μπορούμε να προσφύγουμε σ’ αυτόν όποτε τον χρειαστούμε».
Το Φεστιβάλ Φιλίππων, απ’ το 2009, όταν την καλλιτεχνική διεύθυνσή του ανέλαβε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Γκόνης, καλλιτεχνικός διευθυντής και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, έχει κάθε χρόνο και μια δική του θεματική -ένα δικό του στίγμα.
Το 2009 ήταν αφιερωμένο στους καπνεργάτες της πόλης, μιας πόλης του καπνεμπορίου και της ναυτιλίας, το 2010 στον Γιώργο Χειμωνά και το 2011 στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Το 2012 θέμα του Φεστιβάλ ήταν «7+2 ποιητές» (Νίκος Καρούζος, Μανόλης Αναγνωστάκης, Νίκος Αλέξης Ασλάνογλου, Μίλτος Σαχτούρης, Μάτση Χατζηλαζάρου, Γιάννης Βαρβέρης, Αργύρης Χιόνης, Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Γ.Ξ. Στογιαννίδης).
Το 2013 ήταν αφιερωμένο στον Κ.Π. Καβάφη ενώ το 2014 η θεματική του τίτλο είχε «Από τα Πεντακόσια στα Χείλια», αντλημένο απ’ το όνομα των καβαλιώτικων συνοικισμών Πεντακόσια και Χίλια, δυο μεγάλων οικιστικών συνόλων στα δυτικά και ανατολικά, αντίστοιχα, της πόλης, που το τοπωνύμιό τους αποδίδεται στον αριθμό των προσφυγικών οικογενειών οι οποίες φιλοξενήθηκαν σ’ αυτά μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Πέρσι, τέλος, θέμα του Φεστιβάλ ήταν «Οι Εφτά Άγγελοι των Φιλίππων», μ’ αφορμή την επίσημη ελληνική υποψηφιότητα του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων για ένταξή του στον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
Το Φεστιβάλ έχει αρχίσει ήδη να συζητά με ανθρώπους του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και της γραφής και να δίνει παραγγελίες για παραστάσεις που θ ακουμπούν πάνω στο έργο του Γιώργου Σεφέρη. Τα ποιήματά του, τα ημερολόγια, οι φωτογραφίες του, οι επιστολές του, οι μεταφράσεις και οι Δοκιμές του θα ’ναι το υλικό του φέτος.

No comments:

Post a Comment