Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο
Το ιστορικό πλέον «Εκείνος και… εκείνος» του Κώστα Μουρσελά επανέρχεται, 42 χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση, στη σκηνή πια, γι άλλη μια φορά: στο κομψό θεατράκι «Αλεξάνδρεια» του Βασίλη Βλάχου, στην πλατεία Αμερικής, ανεβαίνει μια συρραφή πέντε μονοπράκτων -διότι ουσιαστικά μονόπρακτα είναι- της σειράς, με πρωταγωνιστές τον ίδιο τον Βασίλη Βλάχο ως Λουκά και τον Γιάννη Κρανά ως Σόλωνα και μαζί τους την Κατερίνα Σουβλή.
Ο Λουκάς κι ο Σόλων, οι ήρωες της σειράς των μονοπράκτων του Κώστα Μουρσελά, δυο απροσάρμοστοι, δυο παρείσακτοι της ζωής, δυο ρακένδυτοι «αλήτες» -ζητιάνοι; Ρέμπελοι; Αποτυχημένοι; Φιλόσοφοι;-, φιγούρες μπεκετικές, βλέπουν, παρατηρούν και σχολιάζουν τη γύρω τους πραγματικότητα. Παραμένοντας μονίμως εκτός των τειχών, εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία, από θέση ο Σόλων, από ένστικτο ο Λουκάς, για να διατηρήσουν -με τρόπο απόλυτο- την προσωπική τους ελευθερία. Πορεύονται μόνοι τους, με τα κουρέλια τους, που προφανώς συμβολίζουν την ηθική ένδεια του πολιτισμού μας, σ’ έναν κόσμο ακατανόητο -τον κόσμο της καθημερινής ζωής. Με διάχυτο το ανατρεπτικό χιούμορ και με σπινθηροβόλο πνεύμα ο Λουκάς και ο Σόλων απογυμνώνουν κατεστημένες αντιλήψεις και απομυθοποιούν την κοινωνία μας.
Ασπρόμαυρη σειρά της ελληνικής τηλεόρασης, που σημάδεψε την εποχή της, το «Εκείνος και… εκείνος», με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Διαμαντόπουλο (Λουκάς) και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο (Σόλων), προβλήθηκε στο τότε ΕΙΡΤ απ’ το 1972 μέχρι το 1974 (103 συνολικά επεισόδια/μονόπρακτα), σε σκηνοθεσία Κωστή Ζώη (15 επεισόδια), Βασίλη Διαμαντόπουλου (43 επεισόδια) και Φώτη Λαζαρίδη (45 επεισόδια) και σε τηλεσκηνοθεσία Βασίλη Βλαχοδημητρόπουλου και -σε 51 επεισόδια- Μιχάλη Παπανικολάου, συζητήθηκε όσο λίγες
και παρότι δε σημείωσε μεγάλες θεαματικότητες αποτέλεσε μια χαραμάδα φωτός στη σκοτεινή τηλεοπτική πραγματικότητα της χουντικής εποχής καθώς περνούσε έμμεσα μηνύματα κατά της δικτατορίας στο κοινό με τα αλληγορικά της στοιχεία που δεν επέτρεπαν στη χουντική λογοκρισία να επέμβει καθώς όλα υπαινίσσονταν και τίποτα δε λεγόταν…
και παρότι δε σημείωσε μεγάλες θεαματικότητες αποτέλεσε μια χαραμάδα φωτός στη σκοτεινή τηλεοπτική πραγματικότητα της χουντικής εποχής καθώς περνούσε έμμεσα μηνύματα κατά της δικτατορίας στο κοινό με τα αλληγορικά της στοιχεία που δεν επέτρεπαν στη χουντική λογοκρισία να επέμβει καθώς όλα υπαινίσσονταν και τίποτα δε λεγόταν…
Η σειρά ποτέ δεν προβλήθηκε σε επανάληψη και κανένα απ’ τα επεισόδια δε διασώθηκε. Ίσως για το λόγο αυτό το 1989 ο Κώστας Κουτσομύτης σκηνοθέτησε ένα περιορισμένο -13 επεισόδια- ριμέικ με τους ίδιους πρωταγωνιστές, που παίχτηκε απ’ την τότε ΕΤ2.
Μια επιλογή απ’ τα μονόπρακτα του «Εκείνος και… εκείνος», που ένα μέρος τους ο Κώστας Μουρσελάς επέλεξε να εκδώσει -κυκλοφορούν απ’ τον «Κέδρο» («Εκείνος και εκείνος»)- έγιναν απ’ το ΚΘΒΕ, τη σεζόν 2009/2010, ομότιτλη θεατρική παράσταση η οποία παιζόταν επί τρεις σεζόν σε καφενεία και μπαρ της Θεσσαλονίκης. Η σκηνοθεσία ήταν του Γιάννη Ρήγα κι έπαιζαν ο Γιώργος Καύκας κι ο Γιάννης Ηλιόπουλος που τον αντικατέστησε ο Αλέξανδρος Τσακίρης.
Το καλοκαίρι του 2011 ανέβασε επίσης μια επιλογή απ’ τα μονόπρακτα σε ενιαία παράσταση και με τον ίδιο τίτλο («Εκείνος κι εκείνος») ο Γιάννης Καραχισαρίδης για το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τον Πάνο Σκουρολιάκο (Λουκάς) και τον Τάσο Χαλκιά (Σόλων).
Στην παράσταση του «Αλεξάνδρεια», που η πρεμιέρα της προγραμματίζεται μέσα στον Δεκέμβριο, θα δεθούν σε ενιαία παράσταση τα μονόπρακτα «Το αυγό», «Το περίπτερο», «Στο ψυχιατρείο», «Ισορροπίες» και αποσπάσματα απ’ «Τα δόντια». Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκος Σακαλίδης και τα σκηνικά και τα κοστούμια η Αφροδίτη Κουτσουδάκη.
Ας σημειωθεί πως, τρίτη σεζόν λειτουργίας του θεάτρου, ο Βασίλης Βλάχος επιλέγει για τρίτη φορά ελληνικό έργο -τα δυο προηγούμενα ήταν το «Πλάτες μέσα στα σκουπίδια» του Κίμωνα Ρηγόπουλου και «Η βέρα» του Δημήτρη Κεχαΐδη. Το φετινό πρόγραμμα του «Αλεξάνδρεια» -«πολυχώρος τέχνης» χαρακτηρίζεται άλλωστε- θα συμπληρωθεί με μουσικές εκδηλώσεις (Μίμης Πλέσσας, Γιώργος Χατζηνάσιος…), παρουσιάσεις ελλήνων συγγραφέων και διαλέξεις πανεπιστημιακών και άλλων ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης.
No comments:
Post a Comment