August 1, 2013

Γεωργακόπουλος – Αλικάκη σε έργο Τριαρίδη με σκηνοθέτη τον Φιλίππογλου


Το Τέταρτο Κουδούνι / ΕΚΤΑΚΤΟ

O Λάζαρος Γεωργακόπουλος κι η Μυρτώ Αλικάκη θα συμπρωταγωνιστήσουν στο υπαρξιακό θρίλερ «Μένγκελε» του Θανάση Τριαρίδη, που θ’ ανεβεί σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου τον Ιανουάριο του 2014 στο «Faust».
Δυο μεταξύ τους άγνωστοι, ένας άντρας, υπάλληλος σε κάποια δημόσια υπηρεσία, και μια γυναίκα, υποψήφια διδάκτορας στην Ιστορία, συναντιούνται στο κουπέ ενός ηλεκτροκίνητου τρένου, σε ένα νυχτερινό δρομολόγιο. Σε μια ξαφνική διακοπή ρεύματος, για να ξεπεράσουν την αμηχανία τους, θα παίξουν το παιδικό παιχνίδι των ρόλων, όπου ο καθένας απ’ τους δυο τους αναλαμβάνει να υποδυθεί μια πολύ συγκεκριμένη ιστορική ή φανταστική προσωπικότητα: ο άντρας θα παραστήσει το γιατρό Γιόζεφ Μένγκελε, τον διαβόητο «Άγγελο του Θανάτου» του Άουσβιτς, κι η γυναίκα την Εσθήρ, την εγγονή μιας Εβραίας, θύματος των φρικτών πειραμάτων του μυστηριώδους γιατρού, η οποία επέζησε. Γρήγορα όμως το παιχνίδι θα πάρει άλλη τροπή για τους δυο εγκλωβισμένους στο κουπέ: μήπως στην πραγματικότητα είναι αυτό που δήθεν υποδύονται; Και πού μπορούν να φτάσουν παίζοντας ένα τέτοιο παιχνίδι;
Αυτή είναι η ιστορία του έργου που επιχειρεί να αναμετρηθεί με μια απ’ τις πιο ακατανόητες κτηνωδίες στην ιστορία: το Εργαστήρι Πειραμάτων του Γιόζεφ Μένγκελε, ενός προσώπου που συμβολοποιεί το κακό με τον πιο ακραίο τρόπο, στο Άουσβιτς - Μπιργκενάου. Ενός έργου στο οποίο, όπως ο συγγραφέας σημειώνει, «μια ακραία ηθική παραβολή (ή και μια μετα-πολιτική δυστοπία), ένα θρίλερ επιστημονικής φαντασίας και μια ερωτική τραγωδία συμπλέκονται πέρα απ’ τα όρια της ηθικής, στο αόρατο μεταίχμιο όπου η πιο έξαλλη αγάπη συναντιέται με το απόλυτο κακό».
Σημειώστε πως ο Θεσσαλονικιός Θανάσης Τριαρίδης την περσινή σεζόν όχι μόνο έκανε ένα ευοίωνο διπλό ντεμπούτο στο θέατρο _ στο «Όλβιο» ανέβηκε το έργο του «Historia de un Amor ή Τα μυρμήγκια» με την Πέμη Ζούνη και τον Κώστα Φιλίππογλου οι οποίοι και το συν-σκηνοθέτησαν και στο «ΠΚ» το έργο του «La Ultima Noche ή Οι καρχαρίες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γιαμλόγλου με την Μυρτώ Αλικάκη και τον Λεωνίδα Κακούρη _ αλλά και τα δυο του έργα καλόπεσαν και σκηνοθετικά και ερμηνευτικά. Ίσως δεν είναι τυχαίο πως και ο Κώστας Φιλίππογλου και η Μυρτώ Αλικάκη επανέρχονται σε νέο κείμενο του συγγραφέα ο οποίος μοιάζει να ’χει ειδικευτεί σε έργα με «ιδιαίτερα» ζευγάρια.
Το «Μένγκελε», που είναι ήδη δημοσιευμένο στο διαδίκτυο (http://www.triaridis.gr/mengele/), το φθινόπωρο θα εκδοθεί σε βιβλίο απ’ τις εκδόσεις «Δήγμα» - «Ευρασία» ενώ μέσα στο 2014 επίκειται και η έκδοση της γερμανικής του μετάφρασης.

No comments:

Post a Comment