April 24, 2023

Κινηματογραφική σκορδαλιά χωρίς σκόρδο... ή «Μυστήρια» αξεδιάλυτα...

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 201

 

Εδώ και πολύ καιρό διάβαζα στα δελτία Τύπου της οργάνωσης «2023 Ελευσίς-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για ένα τριήμερο -21 με 23 Απριλίου- βουτηγμένο στον κινηματογράφο και συνδυασμένο με το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου, πολιούχου της Ελευσίνας -πολύ καλή και, όντως, πρωτότυπη ιδέα. Η οποία υλοποιήθηκε.

Ήρθε, τώρα, κι ένα ακόμα δελτίο, ενθουσιασμένο με την επιτυχία του τριήμερου, όπου διαβάζω για «προβολές, ομιλίες, διαδραστικές περφόρμανς και ένα πραγματικό πανηγύρι» που «έλαβαν χώρα -νυχθημερόν- από τις 21 έως τις 23 Απριλίου στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας (ΕΚΕΔΑ) και στην οδό Παγκάλου, με τίτλο «Μυστήριο 84. Πανηγύρι (στη γιορτή του Αγ. Γεωργίου)». Και για έναν «τριήμερο κινηματογραφικό μαραθώνιο». Και για «καρδιά του live cinema που χτύπησε στην Ελευσίνα».

Εγώ, ένα σκηνοθέτη του κινηματογράφου Ελευσίνιο, τον Χρήστο Δήμα, γνωρίζω. Αρκετά γνωστό, νομίζω. Φανατικό Ελευσίνιο, βαμμένο  Ελευσίνιο, που από εκείνον και τις αναρτήσεις του στο face book έχω μάθει και τι δεν έχω μάθει για την Ελευσίνα έως και την -προαναφερθείσα- οδό Παγκάλου, όπου και το σπίτι του!
Έψαχνα, λοιπόν, όλον αυτό τον καιρό να συναντήσω το όνομά του στις περί τον κινηματογράφο εκδηλώσεις της Πολιτιστικής. Έψαχνα, έψαχνα, έψαχνα..., τίποτα. Πουθενά δεν το βρήκα. Είναι δυνατόν; Ελευσίνα και κινηματογράφος χωρίς Χρήστο Δήμα; Σα σκορδαλιά χωρίς σκόρδο μου κάνει. Κι έμεινα με την απορία. Τεράστια απορία... Υπάρχει κάποιος να μου τη λύσει; Ή κατατάσσεται στα sui generis αριθμημένα «Μυστήρια»; (Φωτογραφία: John Kouskoutis).

No comments:

Post a Comment