April 4, 2023

Σκύλος, νύχτα, μαχαίρι επανέρχονται στο Φεστιβάλ. Δικαίως!

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια...195

 

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ανακοίνωσε χτες επίσημα το πρόγραμμά του για το καλοκαίρι του 2023. Πολλά τα ενδιαφέροντα αλλά θα μείνω στο... σιγουράκι.

Μια παράσταση, μόνον, είδα πέρσι στην «Πειραιώς 260»: «Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι» του Μάριους φον Μάγενμπουργκ. Σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή. Μου ήταν αρκετή: ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έργο, σε μια σπουδαία παράσταση -ένα σκληρό, άγριο, εφιαλτικό, καφκικό οδοιπορικό-, ενός νέου αλλά σημαντικού σκηνοθέτη -μια έκπληξη, ακόμα τη θυμάμαι. Μια παράσταση η οποία παίχτηκε με γεμάτη την αίθουσα για πέντε βραδιές. Η αίσθηση που άφησε ήταν τέτοια που φέτος επανεντάχθηκε στο φεστιβαλικό πρόγραμμα. Δικαίως! Για τέσσερις βραδιές, 7 με 10 Ιουλίου -στην έναρξη του Φεστιβάλ-, στην Αίθουσα Η της «Πειραιώς».

Μια σπουδαία μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, σκηνικά και κοστούμια Εύας Γουλάκου, φωτισμοί Τάσου Παλαιορούτα, πρωτότυπη μουσική και σχεδιασμός ήχου Jeph Vanger, επιμέλεια κίνησης Αλέξανδρου Βαρδαξόγλου -μια ευτυχής συγκυρία-, με εκτέλεση παραγωγής απ’ την «Polyplanity Productions » / Γιολάντα Μαρκοπούλου, Βίκυ Στρατάκη. Στην ευτυχή συγκυρία, βέβαια, πρώτοι εντάσσονται οι «εκτελεστές»: Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαγουλιώτης, ηθοποιοί και οι τρεις πρώτης γραμμής αλλά και άριστα οδηγημένοι.

Σας συστήνω την παράσταση χωρίς κανένα δισταγμό, όσο κι αν η γνώμη μου, αρχικά, είναι προσωπική. Αλλά σας συνιστώ και να εξασφαλίσετε από τώρα τα εισιτήριά σας. Η πλατφόρμα του Φεστιβάλ έχει ανοίξει κι η προπώληση -για όλες τις εκδηλώσεις- έχει, ήδη, αρχίσει. Εμείς εννοείται πως θα την ξαναδούμε. Έχουμε, ήδη, αγοράσει τα εισιτήρια που θέλαμε. Και περιμένουμε με ανυπομονησία (Φωτογραφίες: Χρήστος Συμεωνίδης).

No comments:

Post a Comment