December 13, 2013

Κιρκινέζος στο θέατρο του Λευτέρη Βογιατζή με Κεχαΐδη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

«Το τάβλι» του Δημήτρη Κεχαΐδη θα σηματοδοτήσει την έναρξη της μετά Λευτέρη Βογιατζή περιόδου του θεάτρου «Οδού Κυκλάδων» στο όνομα του οποίου ήδη, δικαίως, έχει προστεθεί το όνομα του Λευτέρη Βογιατζή: το έξοχο μονόπρακτο του Κεχαΐδη ανεβαίνει εκεί ως συμπαραγωγή του «Ακροπόλ» του Φάνη Κιρκινέζου και της «νέας Σκηνής», με πρωταγωνιστές τον -συνεργάτη του Λευτέρη Βογιατζή σε πολλές παραστάσεις και ουσιαστικά μαθητή του- Νίκο Κουρή και τον Μάκη Παπαδημητρίου -ηθοποιοί ταλαντούχοι και οι δυο- οι οποίοι θ’ αναλάβουν και τη σκηνοθεσία.

Το σπαρταριστό αλλά και βαθιά μελαγχολικό μονόπρακτο «Τάβλι» -σε μια αυλή του Θησείου ο τεμπέλης Φώντας προσπαθεί να πείσει, στη διάρκεια μιας παρτίδας ταβλιού, το λαχειοπώλη γαμπρό του, άντρα της αδελφής του, τον Κόλια να μπουν στην περιπέτεια μιας απίθανης κομπίνας πουλώντας του φούμαρα- πρωτοπαρουσιάστηκε απ’ τον Κάρολο Κουν στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» το χειμώνα 1971/1972 μαζί με την επίσης αριστουργηματική μονόπρακτη «Βέρα» σε ενιαίο πρόγραμμα και άφησε εποχή. Έκτοτε ανέβηκε πολλές φορές και στην Αθήνα και στην περιφέρεια και σε περιοδείες -απ’ τα πιο πολυπαιγμένα έργα του νεοελληνικού δραματολογίου. Το πιο πρόσφατο ανέβασμα του μονόπρακτου έγινε -επανάληψη απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι- την περασμένη καλοκαιρινή σεζόν στον φυσικό χώρο μιας παλιάς αυλής του Ψυρρή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κάππα που έπαιζε και τον Κόλια, με τον Σωτήρη Πατσίκα στο ρόλο του Φώντα.
Οι υπόλοιποι συντελεστές της νέας παράστασης που θα παίζεται τα Δευτερότριτα, καθώς και ο Νίκος Κουρής παίζει στον «Πουπουλένιο» του θεάτρου «Αθηνών» και ο Μάκης Παπαδημητρίου στους «Αστερισμούς» στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου», και που υπολογίζεται να κάνει πρεμιέρα γύρω στο τέλος Ιανουαρίου, αναζητούνται ακόμα. Όπως δεν είναι ακόμα σίγουρο τι θα παρουσιάζεται στο θέατρο «Λευτέρης Βογιατζής» τις άλλες μέρες της βδομάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος παίζεται στην Αθήνα και η «Βέρα», το δίδυμο με «Το τάβλι» μονόπρακτο του Κεχαΐδη: στο θέατρο «Αλεξάνδρεια» του Βασίλη Βλάχου, με τον ίδιο, τον Γιώργο Μωρόγιαννη και τον Πέτρο Αλατζά σκηνοθετημένους απ’ τον Νίκο Ορφανό.
Να θυμίσω πως το θέατρο «Οδού Κυκλάδων» -«Λευτέρης Βογιατζής» πλέον-, στο οποίο παρουσιάστηκε ό,τι καλύτερο είδε το φως της ελληνικής σκηνής τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, δημιουργήθηκε παράλληλα με την ίδρυση, το 1981, από μια ομάδα εκλεκτών ηθοποιών του ελληνικού θεάτρου (Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Καταλειφός, Γιώργος Κέντρος, Άννα Κοκκίνου, Τάσος Μπαντής, Ράνια Οικονομίδου, Βασίλης Παπαβασιλείου, Σμαράγδα Σμυρναίου), του ιστορικού, πια, θεατρικού σχήματος «Σκηνή» που, μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων, έμεινε, όπως κι η αίθουσα, στα χέρια του Λευτέρη Βογιατζή και μετονομάστηκε σε «νέα Σκηνή». Το θέατρο εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 1982 με την «Σπασμένη στάμνα» του Χάινριχ φον Κλάιστ σε συν-σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και Βασίλη Παπαβασιλείου.




















Να αναφέρω, επίσης, πως το Θέατρο «Οδού Κυκλάδων» έχει άρρηκτα συνδεθεί με την παρουσίαση εκεί το 1995, απ’ τον αξέχαστο Λευτέρη Βογιατζή και την «νέα Σκηνή» του, του έξοχου τελευταίου μεγάλου έργου του Δημήτρη Κεχαΐδη (το οποίο συνυπέγραφε με την Ελένη Χαβιαρά) «Με δύναμη από την Κηφισιά» -μια παράσταση ιστορική πια.

No comments:

Post a Comment