October 14, 2013

Μαρία Κίτσου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης και σκοτεινά μυστήρια


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο




Το κλασικό, πια, μυθιστόρημα μυστηρίου του 19ου αιώνα «Άρμαντέιλ» του Βρετανού Γουίλκι Kόλινς θ’ ανεβάσει, περί τις 15 του προσεχούς Μαρτίου, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης σε διασκευή που υπογράφουν η Μαρία Κίτσου κι ο ίδιος, οι οποίοι _ εξαίρετοι ηθοποιοί _ θα κρατήσουν και δυο απ’ τους βασικούς ρόλους.
Η παράσταση θα ενταχθεί στον άξονα «Θέατρο και Λογοτεχνία» γύρω απ’ τον οποίο θα κινηθεί τον επόμενο χειμώνα το δραματολόγιο της νεοπαγούς «Εταιρείας Θεάτρου» που, με καλλιτεχνικό υπεύθυνο το σκηνοθέτη Σταύρο Τσακίρη, θα στεγαστεί στην Κεντρική Σκηνή τού μέχρι τώρα «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας», το οποίο μετονομάζεται σε «Σύγχρονο Θέατρο στο Γκάζι» και επαναλειτουργεί μετά από τρία χρόνια σιωπής.
Στο μυθιστόρημα του Κόλινς _ το οποίο αρχικά δημοσιεύτηκε σε συνέχειες, παράλληλα, σε δυο μηνιαία περιοδικά, το ένα στην Μεγάλη Βρετανία, το άλλο στις ΗΠΑ, μεταξύ 1864 και 1866 για να εκδοθεί σε δυο τόμους το 1866 _ μια παράξενη διαθήκη γραμμένη το 1832 από έναν ευγενή στο νεκροκρέβατό του, εμπλέκει, είκοσι χρόνια αργότερα, δυο νέους στην κατάρα του κοινού ονόματός τους _ Άρμαντέιλ. Η πλοκή ξεδιπλώνεται μέσα από μοιραίους έρωτες, ίντριγκες, δολοπλοκίες, εξαπατήσεις και δολοφονίες. Στο κέντρο όλων, η μυστηριώδης κι όμορφη Λίντια Γκουίλτ που θεωρείται μια απ’ τις πιο σκοτεινές και συναρπαστικές γυναίκες στην ιστορία της λογοτεχνίας.
Ο βικτοριανός συγγραφέας, πατέρας του αγγλικού μυθιστορήματος μυστηρίου, κινεί τους ήρωές του, σαράντα χρόνια πριν απ’ την εμφάνιση της ψυχανάλυσης και τη διατύπωση της θεωρίας του ασυνειδήτου απ’ τον Ζίγκμουντ Φρόιντ, σα να 'χουν δυο πλευρές, μια φανερή και μια κρυφή. Και είναι αυτή η κρυφή πλευρά κυρίως που οδηγεί τις πράξεις τους.
Στα ελληνικά το «Άρμαντέιλ» κυκλοφορεί (2012) απ’ τις Εκδόσεις «Gutenberg» σε μετάφραση που υπογράφει η Σάντυ Παπαιωάννου. Σημειώστε πως το μυθιστόρημα έχει ήδη δραματοποιηθεί απ’ τον Τζέφρι Χάτσερ _ η διασκευή του μάλιστα ανέβηκε το 2008 στο Μιλγουόκι των ΗΠΑ _ αλλά κι απ’ τον Ρόμπιν Μπρουκς για το Ραδιόφωνο 4 του BBC απ’ το οποίο μεταδόθηκε σε τρεις συνέχειες το 2009.



Η παράσταση στο «Σύγχρονο» θ’ ανεβεί με σκηνικά και κοστούμια Ηλένιας Δουλαδίρη, μουσική Θέμη Καραμουρατίδη, φωτισμούς και βίντεο Τάκη Λυκοτραφίτη. Η διανομή, που δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, εκτός απ’ την Μαρία Κίτσου και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη, περιλαμβάνει και τους Λάζαρο Βαρτάνη, Ζωή Καραβασίλη, Σύνθια Μπατσή, Μάριο Μακρόπουλο.
Το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας» δημιουργήθηκε το 2001 για να στεγάζει τον ομώνυμο θίασο του Γιώργου Κιμούλη ο οποίος το διατήρησε μέχρι το 2006. Τη σεζόν 2006/2007 το ανέλαβε ο Γιάννης Βούρος κι απ’ τη σεζόν 2007/2008 πέρασε στα χέρια του Εθνικού Θεάτρου για τις ανάγκες που δημιουργήθηκαν απ’ τις εργασίες αποκατάστασης του Κτιρίου Τσίλερ και το αναγκαστικό προσωρινό κλείσιμο και της Νέας Σκηνής του. Το Εθνικό το κράτησε μέχρι τη σεζόν 2009/2010. Έκτοτε και για τρεις σεζόν το θέατρο παρέμενε κλειστό.
Η _ επί Εθνικού _ Σκηνή Β΄ του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας», που βρίσκεται στο ακριβώς διπλανό κτίριο της οδού Ευμολπιδών και την οποία ο Γιώργος Κιμούλης είχε δημιουργήσει πρώτη, με το ίδιο όνομα (Σ.Ε.Θ.), παράλληλα με τη δραματική σχολή του που στέγασε εκεί, Σκηνή που κατόπιν είχε κρατήσει, ενώνοντάς την με την Κεντρική, για χρήση της σχολής, είναι από πέρσι το καινούργιο «104».


No comments:

Post a Comment