November 12, 2017

Κλυταιμνήστρα η Μαρία Ναυπλιώτου στην «Ηλέκτρα» του Εθνικού στην Επίδαυρο


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 




Την Κλυταιμνήστρα θα ερμηνεύσει η Μαρία Ναυπλιώτου στην «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, που θα παρουσιάσει, το καλοκαίρι, το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Θάνου Παπακωνσταντίνου, με την Αλεξία Καλτσίκη στον επώνυμο ρόλο.
Στην Επίδαυρο η Μαρία Ναυπλιώτου πρωτοεμφανίστηκε στις 12 Ιουλίου 1996, μαθήτρια πρωτοετής, ακόμη, στη δραματική Σχολή του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας» του Γιώργου Κιμούλη, με το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στον «Οιδίποδα τύραννο» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, με τον Γιώργο Κιμούλη στον επώνυμο ρόλο και την Άννα Συνοδινού ως Ιοκάστη. Ήταν μια απ’ τις Θεραπαινίδες κι η Αντιγόνη -ρόλοι βουβοί.
Επανήλθε το καλοκαίρι του 1999 -η πρώτη της επαγγελματική εμφάνιση στο Φεστιβάλ Επιδαύρου-, με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νίκου Χουρμουζιάδη και πάλι ως Αντιγόνη αλλά στις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη πια. Ακολούθησαν οι φεστιβαλικές συνεργασίες της με το Εθνικό Θέατρο -«Ορέστεια» του Αισχύλου (μέλος του Χορού και Αθηνά στις «Ευμενίδες»), σε σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου (2001), Β΄ Κορυφαία στον «Ίωνα» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου (2003), Αφροδίτη στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη (2004)-, με το ΚΘΒΕ και πάλι -ο επώνυμος ρόλος στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια η εν Ταύροις», με σκηνοθέτη τον Γιώργο Μιχαηλίδη (2006), Ανδρομάχη στις «Τρωάδες», επίσης του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη (2009)- και -η πιο πρόσφατη- με το «Θέατρο Τέχνης» 


και με τον επώνυμο ρόλο στην «Μήδεια» του Ευριπίδη, που ανέβασε στην Επίδαυρο, μόλις το περασμένο καλοκαίρι (2017), η Μαριάννα Κάλμπαρη -συμπαραγωγή με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων.
Η ένατη παρουσία της Μαρίας Ναυπλιώτου στην Επίδαυρο, με Κλυταιμνήστρα αυτή τη φορά, θα πραγματοποιηθεί μετά την Μπλανς Ντιμπουά την οποία έχει επωμιστεί στο «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τενεσί Γουίλιαμς, που ετοιμάζει ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, παράσταση η οποία ήταν προγραμματισμένη για τη σεζόν 2016/2017, όπως είχα γράψει στο «Τέταρτο Κουδούνι» στις 23 Μαρτίου 2016, αλλά, τελικά, μετατέθηκε για τη φετινή, με προγραμματισμένη πρεμιέρα στις 6 Φεβρουαρίου.
Η «Ηλέκτρα» έχει να παρουσιαστεί στην ελλαδική σκηνή απ’ το καλοκαίρι του 2015, όταν ο Κωνσταντίνος Ντέλλας ανέβασε, στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» της Φρυνίχου και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, μια πειραματική εκδοχή της, με τον τίτλο «Ηλέκτρα [Το τελευταίο αίμα]», την Όλια Λαζαρίδου στον επώνυμο ρόλο και την Ζωή Ξανθοπούλου ως Κλυταιμνήστρα.
Η πιο πρόσφατη, πάντως, ελληνόφωνη «Ηλέκτρα» ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι (2017), απ’ το «Σατιρικό Θέατρο» της 
Λευκωσίας, στην Κύπρο και στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος που πραγματοποιείται εκεί, σε σκηνοθεσία Νεοκλή Νεοκλέους, με την Μαριάννα Καυκαρίδου ως Κλυταιμνήστρα και την Άννα Γιαγκιώζη ως Κλυταιμνήστρα.
Στην Επίδαυρο, παραδόξως, η «Ηλέκτρα», μια απ’ τις πιο «αναγνωρίσιμες» τραγωδίες, έχει να παρουσιαστεί απ’ το 2007 -έντεκα ολόκληρα χρόνια θα συμπληρώνονται το καλοκαίρι του 2018, όταν ανεβεί η καινούργια παράσταση! Την «Ηλέκτρα» του 2007 είχε σκηνοθετήσει, για το Εθνικό Θέατρο, ο Πίτερ Στάιν, με τον επώνυμο εκτινάχθηκε -κυριολεκτικά!- η Στεφανία Γουλιώτη ενώ Κλυταιμνήστρα ερμήνευε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

No comments:

Post a Comment