October 9, 2019

Η Γεωργία Μαυραγάνη των «Ευμενίδων» επιστρέφει στην Επίδαυρο με «Βατράχους» μέσω ΚΘΒΕ


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση



Η Γεωργία Μαυραγάνη επανέρχεται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος για ν’ ανεβάσει, αυτή τη φορά, «Βατράχους» του Αριστοφάνη, την καλοκαιρινή παραγωγή του με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Επιδαύρου. Τη μετάφραση θα συνυπογράφουν  ο  Γιώργος  Καζαντζίδης,   επίκουρος   καθηγητής 
στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών με το συγγραφέα και ιστορικό Δημοσθένη Παπαμάρκο, ήδη συνεργάτη της σκηνοθέτριας, ο οποίος θα κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου.
Η Γεωργία Μαυραγάνη (φωτογραφία: Ελίνα Γιουνανλή), με σπουδές παιδαγωγικών και θεατρολογίας, με πολλές, απ’ το 2004 που ξεκίνησε να σκηνοθετεί, εξαιρετικές επιδόσεις, που κάνει για πρώτη φορά Αριστοφάνη, έρχεται απ’ την επιτυχία των «Ευμενίδων» που ανέβασε το καλοκαίρι, για το Εθνικό Θέατρο, στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, ενταγμένη στο σχέδιο παρουσίασης της «Ορέστειας» του Αισχύλου από τρεις διαφορετικές σκηνοθέτριες -μια τραγωδία της Τριλογίας η καθεμιά, «Αγαμέμνονα» η Ιώ Βουλγαράκη, «Χοηφόρους» η Λίλλυ Μελεμέ.
Πρόκειται για τη δεύτερη ανάθεση σκηνοθεσίας απ’ το ΚΘΒΕ στην Γεωργία Μαυραγάνη η οποία έχει ήδη ανεβάσει εκεί, στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών, τη σεζόν 2016/2017, μ’ επανάληψη την επόμενη 2017/2018, και σε διασκευή της, τέσσερα διηγήματα απ’ τη βραβευμένη συλλογή «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου.
Έκτοτε χρονολογείται η συνεργασία των δυο τους. Στις «Ευμενίδες» ο Δημοσθένης Παπαμάρκος ήταν σύμβουλος -της ιδιαίτερα επιτυχημένης- δραματουργίας, ενώ τώρα ετοιμάζουν -πρεμιέρα στις 16 Ιανουαρίου- για την «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση, σε κείμενο του Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία της Γεωργίας Μαυραγάνη, την «Εξημέρωση», που ξεκίνησε, με τον ίδιο τίτλο, ως σύντομη σκηνή, διάρκειας 24 λεπτών, η οποία παίχτηκε -επίσημη συμμετοχή της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου- στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου «The Future of Europe» που διοργάνωσε το «Θέατρο της Στουτγάρδης», το 2018.
Στη 58χρονη ιστορία του ΚΘΒΕ οι «Βάτραχοι έχουν παρουσιαστεί δυο φορές: το καλοκαίρι του 1971, μ’ επαναλήψεις τα καλοκαίρια του ’72 και του ’73, όταν το ΚΘΒΕ δε συμμετείχε ακόμα στο Φεστιβάλ Επιδαύρου, σε σκηνοθεσία Κωστή Μιχαηλίδη, με Σπύρο Λασκαρίδη ως Ξανθία, Διονύση Καλό ως Διόνυσο, Βασίλη Γκόπη ως Αισχύλο, Δημήτρη Βάγια ως Ευριπίδη, Σίμο Ιωαννίδη και Κώστα Κωνσταντινίδη (το 1972) ως Ηρακλή, και το καλοκαίρι του 2003, σε σκηνοθεσία
Σωτήρη Χατζάκη, με Ξανθία τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Διόνυσο τον Χρήστο Στέργιογλου, Αισχύλο τον Αλέξανδρο Μυλωνά, Ευριπίδη τον Κώστα Σαντά, Ηρακλή τον Χρήστο Σουγάρη, παράσταση με την οποία το ΚΘΒΕ συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επιδαύρου εκείνης της χρονιάς.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα των «Βατράχων» στο ελληνικό θέατρο ήταν το καλοκαίρι του 2018, στην Επίδαυρο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, απ’ τον Κώστα Φιλίππογλου, με τον Λάκη Λαζόπουλο ως Ξανθία αλλά κι Ευριπίδη, την Σοφία Φιλιππίδου ως Διόνυσο, τον Αντώνη Καφετζόπουλο ως Αισχύλο, τον Δημήτρη Πιατά ως Ηρακλή αλλά κι Αιακό, συμπαραγωγή των Επιχειρήσεων Μαροσούλη με το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου.
Οι συζητήσεις για τη διανομή και τους λοιπούς συντελεστές δεν έχουν ακόμα αρχίσει, καθώς η συμφωνία του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη με την Γεωργία Μαυραγάνη μόλις έκλεισε.

No comments:

Post a Comment