August 5, 2017

«Οργισμένα νιάτα» με Πέγκυ Τρικαλιώτη στο «Olvio» σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Το κλασικό πια έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα νιάτα» -όπως αρχικά μεταφράστηκε ο πρωτότυπος τίτλος του «Look Back in Anger» για να παραμείνει και στις επόμενες μεταφράσεις- που άνοιξε καινούργιους δρόμους στο βρετανικό θέατρο θα παρουσιαστεί, γι άλλη μια φορά στην Ελλάδα, το χειμώνα, στο θέατρο «Olvio», σε σκηνοθεσία Κίρκης Καραλή,
με πρωταγωνιστές την Παρθενόπη Μπουζούρη, τον Σήφη Πολυζωίδη, τον Χάρη Τζωρτζάκη και την Πέγκυ Τρικαλιώτη, παραγωγή της Androdely p.c. του Ανδροκλή Δεληολάνη.
Τα «Οργισμένα νιάτα» θα παρουσιαστούν σε μετάφραση Χρήστου Κεχαγιά, δραματουργική επεξεργασία της σκηνοθέτριας και του μεταφραστή, με αναλυτική προσέγγιση και σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδροκλή Δεληολάνη. 
Όλο το έργο -που δεν καινοτομεί στη γραφή ακολουθώντας τη ρεαλιστική γραμμή-, γραμμένο μέσα σε δεκαεπτά μέρες κι έντονα αυτοβιογραφικό, καθώς εν πολλοίς βασίζεται στον άτυχο πρώτο (απ τους πέντε) γάμο του συγγραφέα με την ηθοποιό Πάμελα Λέιν, εκτυλίσσεται στη σοφίτα ενός σπιτιού, στα Μίντλαντς -στην κεντρική Αγγλία. Ο Τζίμι Πόρτερ (Χάρης Τζωρτζάκης) κι η γυναίκα του Άλισον (Πέγκυ Τρικαλιώτη) συγκατοικούν με τον Κλιφ (Σήφης Πολυζωίδης), φίλο του Τζίμι, 
-νέοι άνθρωποι. Ο Τζίμι, παιδί της εργατικής τάξης, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο αλλά έχει αναγκαστεί να δουλεύει σ’ ένα πάγκο με γλυκά, επηρεασμένος απ’ τις δυσκολίες της ζωής, μόνιμα οργισμένος, τσακώνεται συχνά και μετά συμφιλιώνεται με την Άλισον κάνοντας διαρκώς λεκτικές επιθέσεις ενάντια στην κοινωνία μέσα στην οποία είναι αναγκασμένος να ζει και στην μεγαλοαστική τάξη απ’ την οποία η γυναίκα του προέρχεται και χλευάζοντας τα πάντα. Η Άλισον, από φόβο μήπως προκαλέσει το θυμό του Τζίμι, που κάποιες στιγμές γίνεται απότομος και ιδιαίτερα σκληρός, του κρύβει ότι είναι έγκυος.
Η φίλη της, η Έλενα (Παρθενόπη Μπουζούρη, φωτογραφία Κάτια Σωτηρίου, Ελπίδα Μουμουλίδου), που τους επισκέπτεται, την πείθει να πάρει την απόφαση να εγκαταλείψει τον Τζίμι και μάλιστα σε μια περίοδο που αυτός τη χρειάζεται. Στην τρίτη πράξη η Έλενα έχει πάρει τη θέση της Άλισον στη ζωή του Τζίμι η οποία φαίνεται λίγο βελτιωμένη, όταν ο Κλιφ του ανακοινώνει ότι πήρε την απόφαση να φύγει για να κάνει μια καινούργια αρχή στη ζωή του. Εκείνη τη στιγμή επιλέγει να επιστρέψει η Άλισον, σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση καθώς έχει χάσει το μωρό. Η Έλενα αποφασίζει να φύγει και το τέλος του έργου βρίσκει τον Τζίμι να παρηγορεί την Άλισον και να προσπαθεί να την πείσει ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Το έργο έκανε την πρεμιέρα του στο Λονδίνο το 1956, στο θέατρο «Ρόαγιαλ Κορτ», σε σκηνοθεσία Τόνι Ρίτσαρντσον -στη διανομή ο Άλαν Μπέιτς ως Κλιφ- και προκάλεσε αναστάτωση ταρακουνώντας τα ήρεμα έως βαλτωμένα νερά του τότε κατεστημένου αγγλικού θεάτρου και διχάζοντας την κριτική αλλά σημειώνοντας και τεράστια εμπορική επιτυχία και εκτοξεύοντας στη δόξα τον Όσμπορν που βραβεύτηκε, μάλιστα. Σήμερα θεωρείται τομή στην ιστορία του βρετανικού θεάτρου -απαρχή του εκμοντερνισμού του.

Το 1959 βγήκε στις αίθουσες η ομότιτλη μεταφορά του έργου στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία και πάλι Τόνι Ρίτσαρντσον και με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και την Κλερ Μπλουμ ενώ ταινία, επίσης με τον ίδιο τίτλο, το έκανε κι ο Λίντσι Άντερσον, το 1980, με Τζίμι τον Μάλκολμ ΜακΝτάουελ.
Το 1989 ο Όσμπορν έγραψε, με τον τίτλο «Déjàvu», ένα σίκουελ στα «Οργισμένα νιάτα», που ανέβηκε το 1992, δεν είχε επιτυχία κι επρόκειτο ν’ αποτελέσει το τελευταίο του έργο.
Στην Ελλάδα τα «Οργισμένα νιάτα» πρωτοπαρουσιάστηκαν απ’ το Εθνικό Θέατρο, στην Κεντρική Σκηνή του, τη σεζόν 1959/1960. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Αλέξης Σολομός και πρωταγωνιστούσαν Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Τζίμι), Στέλιος Βόκοβιτς (Κλιφ), Νέλλη Αγγελίδου (Άλισον), Γκέλλυ Μαυροπούλου (Έλενα), Λυκούργος Καλλέργης (Ταγματάρχης Ρέντφερν).
Έκτοτε το έργο παρουσιάστηκε αρκετές φορές στην ελληνική σκηνή, σ’ αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα του Όσμπορν (φωτογραφία: Rex) που εδώ είναι σχεδόν άγνωστα -έτσι κι αλλιώς κανένα τους δεν είχε την επιτυχία των «Οργισμένων νιάτων». Πιο πρόσφατο ανέβασμα, του Γιώργου Λιβανού, τη θεατρική περίοδο 2013/2014, στο θεατράκι του «Studio Κυψέλης», με το θίασό του «Θεατρίνων Θεατές», και, στη διανομή, τους Μαριάννα Τόλη, Στέφανο Κακαβούλη, Γιώτα Κουνδουράκη, Φίλιππο Κωνσταντίνο, Αντώνη Τρικαμηνά.
Η πρεμιέρα του καινούργιου ανεβάσματος των «Οργισμένων νιάτων» στο «Olvio» απ την Κίρκη Καραλή είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου.

No comments:

Post a Comment