May 10, 2017

«Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» του Άκη Δήμου στο ΚΘΒΕ


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Το έργο του Άκη Δήμου -ένα απ’ τα καλύτερα του- «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα», αντλημένο απ’ τη νουβέλα «Πρώτη αγάπη» του Ιωάννου Κονδυλάκη -«μια παραλλαγή στο θέμα της ‘Πρώτης αγάπης’ του Ιωάννη Κονδυλάκη» το χαρακτηρίζει ο συγγραφέας του-, θα παρουσιάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον επόμενο χειμώνα στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών.
Τη σκηνοθεσία ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Αναστασάκης, ανέθεσε στον νέο- γεννημένο στον Βόλο αλλά εγκατεστημένο, απ’ τα φοιτητικά του χρόνια, στην Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικιό λογιζόμενο- Πάνο Δεληνικόπουλο, επιμένοντας στην ανάδειξη ντόπιων νέων δυνάμεων ή καλώντας στην Θεσσαλονίκη καλλιτέχνες που έχουν φύγει απ’ την πόλη -κι ο Άκης Δήμου, αν και γεννημένος στη Αμαλιάδα, στην Θεσσαλονίκη είναι εγκατεστημένος, επίσης απ’ τα φοιτητικά του χρόνια, και, ουσιαστικά, πολιτογραφημένος Θεσσαλονικιός είναι.
Στο εκτεταμένο διήγημα -νουβέλα είναι το σωστότερο- του και δημοσιογράφου/χρονογράφου Κονδυλάκη (1919, το κύκνειο άσμα του, πέθανε, μόλις στα 59 του, τον επόμενο χρόνο) σ’ ένα ορεινό χωριό της Κρήτης, καθώς ο 19ος αιώνας τελειώνει, ο δεκατετράχρονος Γιωργής, ερωτεύεται την κατά δεκαπέντε, περίπου, χρόνια μεγαλύτερή του Βαγγελιώ προκαλώντας την κοινωνική κατακραυγή. Η μητέρα του αντιδρά έντονα κι απαγορεύει στο γιο της να τη βλέπει. Αλλά τη στιγμή που φαίνεται πως καταφέρνει να τον απομακρύνει, η Βαγγελιώ αρρωσταίνει από φυματίωση. Το αγόρι περνάει από διάφορες συναισθηματικές φάσεις, τελικά, όμως, το πάθος του αναζωπυρώνεται ενώ η σύγκρουση των δυο γυναικών οδηγείται στα άκρα. Όταν πια η ασθένεια έχει προχωρήσει, η Βαγγελιώ αυτοκτονεί πέφτοντας σ’ ένα γκρεμό. 
Αφήγημα με ψυχαναλυτικό χαρακτήρα, έργο πρωτοποριακό που γράφτηκε πριν γίνουν γνωστές στην Ελλάδα οι φροϊδικές θεωρίες, η «Πρώτη αγάπη» είναι το μόνο έργο του Κονδυλάκη στη δημοτική.
«Με όχημα» τη νουβέλα αυτή, όπως σημειώνεται, «και με στοίχημα την ποιητική διαχρονία της γλώσσας ως ακριβού και αναντικατάστατου αγωγού του αισθήματος, το ‘Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα’ (σ.σ. έργο με τέσσερα πρόσωπα) παρακολουθεί, βήμα-βήμα, τη μεταμόρφωση ενός θαύματος σε εφιάλτη, το πάθος να τρέχει ξέφρενο μέχρι το χείλος της απόγνωσης και τον έρωτα να πέφτει σ’ έναν βαθύ γκρεμό για να βυθιστεί εκεί όπου κανένα πειρατικό δεν θα τον ψάξει».


Το έργο του Άκη Δήμου πρωτοπαρουσιάστηκε -μια παράσταση που τίμησε το έργο- την περασμένη σεζόν 2015/2016, απ’ την Ομάδα «Bijoux de Kant» στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη, με τους Τάνια Τσανακλίδου, Λένα Δροσάκη, Γιάννη Παπαδόπουλο, Νικόλα Αγγελή.
Ο Πάνος Δεληνικόπουλος, που θα το ανεβάσει τώρα, έχει, έμμεσα, συνεργαστεί με το ΚΘΒΕ, όταν, την προηγούμενη σεζόν 2015/2016 και στο πλαίσιο του κύκλου «Τουρνουά 5x5» -βήμα που το Θέατρο πρόσφερε σε πέντε θεατρικές ομάδες, απ’ τις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις της Θεσσαλονίκης, για να εκφραστούν- παρουσίασε, σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του και με την ομάδα «Ουκ Νουκ» της οποίας είναι συνιδρυτής, την παράσταση «Friday Bloody Friday» στο «Μικρό Θέατρο» της Μονής Λαζαριστών.
Το πιο πρόσφατο ανέβασμα έργου του πολυγραφότατου Άκη Δήμου ήταν ο έξοχος μονόλογος «…και Ιουλιέτα» με τον οποίο ο συγγραφέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο, τη σεζόν 1995/1996, όταν τον ανέβασε στο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, για την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», ο Πέτρος Ζηβανός, σε μια εξαιρετική παράσταση και με μια συγκλονιστική ερμηνεία της Λυδίας Φωτοπούλου: τον παρουσίασε τη φετινή χειμερινή περίοδο, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», σε μια, επίσης, πολύ καλή ερμηνεία, η Πέμη Ζούνη ισχυριζόμενη, όμως, ότι τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο διάσημος ταϊβανέζος σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ανγκ Λι, γεγονός που διαψεύστηκε δημιουργώντας σκάνδαλο.
Το «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» θα διαδεχθεί, στο «Μικρό Θέατρο», το «Γκιακ» -διασκευή για το θέατρο διηγημάτων που περιλαμβάνονται στο ομώνυμο βιβλίο του Δημοσθένη Παπαμάρκου απ’ την Γεωργία Μαυραγάνη που υπογράφει και τη σκηνοθεσία-, παράσταση με την οποία το ΚΘΒΕ θα φιλοξενηθεί και στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου απ’ τις 5 έως τις 8 Οκτωβρίου.

No comments:

Post a Comment