May 10, 2016

Ο Γιάννης Μόσχος ανεβάζει στο ΚΘΒΕ άπαιχτο στην Ελλάδα, βραβευμένο έργο ολανδής συγγραφέα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο της άγνωστής μας εδώ Ολανδής συγγραφέα Λοτ Φέκεμανς με τον -προσωρινό στα ελληνικά- τίτλο «Δηλητήριο» θ’ ανεβάσει, την προσεχή χειμερινή σεζόν, σε μετάφρασή του, ο Γιάννης Μόσχος στο «Φουαγιέ» του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με το οποίο, αν και γεννημένος και μεγαλωμένος στην Θεσσαλονίκη, αν και απόφοιτος και διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, συνεργάζεται για πρώτη φορά στα δεκατέσσερα χρόνια -απ’ το 2002- της σκηνοθετικής καριέρας του.

Στο βραβευμένο και παιγμένο σ’ όλο τον κόσμο έργο (2009) για δυο πρόσωπα της Φέκεμανς, που χει γράψει έργα για ενήλικες και παιδιά αλλά και μυθιστόρημα, ένας άντρας και μια γυναίκα πάνω απ’ τα σαράντα, και οι δυο χωρίς όνομα -Αυτός και Αυτή-, που γνωρίστηκαν προ εικοσαετίας και ήταν ζευγάρι επί έντεκα χρόνια αλλά εκείνος, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς του 1999, με την είσοδο της καινούργιας χιλιετίας, την εγκατέλειψε χωρίς ποτέ να της εξηγήσει το λόγο, συναντιούνται, μετά από εννιά χρόνια κι ύστερα από πρωτοβουλία της, στην αίθουσα ενός ολανδικού νεκροταφείου όπου είναι θαμμένο ένα πρόσωπο που τους ένωνε και που όταν χάθηκε έχασαν τον εαυτό τους κι η σχέση τους διαλύθηκε.
Εκείνος, δημοσιογράφος κι επίδοξος συγγραφέας, ζει στην Γαλία κι η καινούργια σύντροφός του περιμένει το πρώτο παιδί τους, εκείνη ζει, ρημαγμένη, στην Ολανδία. Η συνάντησή τους που αποδεικνύεται πως είναι μια προσπάθειά της, με ψεύτικα προσχήματα, να ξανασμίξουν, θα τελειώσει όπως άρχισε: και οι δυο θα πάρουν ο καθένας το δρόμο του αλλά συμφιλιωμένοι πια με την πραγματικότητα. Έργο λεπτών αποχρώσεων -ημιτονίων-, το «Δηλητήριο» μιλάει για την προσπάθεια του ανθρώπου να απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος και να ζήσει το παρόν κοιτάζοντας το μέλλον.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια στην -προγραμματισμένη για τις αρχές Φεβρουαρίου- παράσταση του Γιάννη Μόσχου, ενός σκηνοθέτη χαμηλών τόνων αλλά υψηλής αποτελεσματικότητας -η εξαιρετική παράστασή του με το έργο του Πίντερ «Προδοσία» παίζεται ακόμη στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά-,  θα ’ναι της Τίνας Τζόκα. Για τους υπόλοιπους συντελεστές και τους δυο ηθοποιούς που θα πρωταγωνιστήσουν γίνονται ακόμα συζητήσεις.

No comments:

Post a Comment