January 24, 2014

Η πειραιώτικη Τρούμπα στο Δημοτικό Πειραιά. Σκηνοθέτης ο Νίκος Μαστοράκης.


Το Τέταρτο κουδούνι / Έκτακτο

Το έργο του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα φανάρια» επανέρχεται στην επικαιρότητα. Θα ’ναι το εναρκτήριο για την επόμενη θεατρική περίοδο του πανέμορφου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά -τη δεύτερη μετά το καινούργιο του ξεκίνημα- με τον οποίο τόσο συνδέεται -σύνδεση με την ιστορία της πόλης και τη σημερινή της πραγματικότητα που ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τάκης Τζαμαργιάς επιδιώκει στο πρόγραμμα το οποίο καταρτίζει.
Τη σκηνοθεσία θα υπογράφει ο Νίκος Μαστοράκης -ένα έργο που μοιάζει πολύ να του πάει και που επελέγη όταν τελικά δεν ευοδώθηκε η μεταφορά στη σκηνή σε διασκευή για το θέατρο απ’ τον ίδιο σκηνοθέτη, ο οποίος θα υπέγραφε βέβαια και το ανέβασμα, του μυθιστορήματος του Πειραιώτη Διονύση Χαριτόπουλου «Εκ Πειραιώς» που συζητούνταν.
Στο έργο, που γράφτηκε (1960) σε ύφος ρεαλιστικό χωρίς πολλούς μελοδραματισμούς, γι αυτό και άρεσε όχι μόνο στο κοινό αλλά και στην κριτική της εποχής του, και που διαδραματίζεται στο «σπίτι» της Μαντάμ Παρής, ένα απ’ τα μπορντέλα της κακόφημης πειραιώτικης Τρούμπας -την οποία «έκλεισε» η χούντα τον Σεπτέμβριο του 1967-, πρωταγωνιστεί μια ομάδα γυναικών που εκδίδονται, τροφίμων του. Όλες σχεδόν ονειρεύονται να ξεφύγουν απ’ το επάγγελμα. Για όσες το τολμούν, το κόστος αποδεικνύεται επώδυνο. Αλώβητες μένουν μόνο όσες μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συναισθηματισμούς και δεσμεύσεις. Το έργο κλείνει με το κλείσιμο του σπιτιού και το σκόρπισμα των γυναικών.
Τα «Κόκκινα φανάρια» πρωτοανέβηκαν τη σεζόν 1961/1962 στο θέατρο «Πορεία» του Αλέξη Δαμιανού, σε σκηνοθεσία του, με πρωτοφανή για την εποχή επιτυχία –το έργο παιζόταν για τρεις συνεχείς σεζόν.

Το 1963 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο απ’ τον Βασίλη Γεωργιάδη σε μια προσεγμένη παραγωγή -η ταινία μάλιστα συμμετείχε στο Φεστιβάλ των Κανών το 1964, όπου ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος για τον Χρυσό Φοίνικα, ενώ την ίδια χρονιά ήταν ανάμεσα στις υποψήφιες για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. 
Το καλοκαίρι του 1973, ο Αλέκος Γαλανός διασκεύασε το έργο σε, κατά κάποιο τρόπο, μιούζικαλ που ανέβηκε στο «Περοκέ» σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα.
Η πιο πρόσφατη αναβίωση των «Κόκκινων φαναριών» έγινε απ’ το Εθνικό Θέατρο μόλις τον περασμένο χειμώνα του 2012/2013 στην Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του θεάτρου «Rex», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου και σε μια διασκευή -που υπέγραφε η Έρι Κύργια- βασισμένη στο πρωτότυπο θεατρικό έργο, στη μιούζικαλ εκδοχή του αλλά και στο σενάριο της ταινίας, το οποίο είχε υπογράψει επίσης ο συγγραφέας του έργου Αλέκος Γαλανός.
Προς το παρόν ο Νίκος Μαστοράκης θα ετοιμάσει για το Εθνικό (η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 25 Απριλίου στην Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του «Rex») το «Μεφίστο» -τη βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Κλάους Μαν προσαρμογή για το θέατρο απ’ την Αριάν Μνουσκίν-, σε δική του διασκευή.

No comments:

Post a Comment