January 11, 2014

Αγάπες χαμένες

Μία εξαίρετη κοντράλτο: η Ειρήνη Τζανετουλάκου. Με σκούρο φωνητικό μέταλλο, με άψογο φραζάρισμα, με πολύ καλή τεχνική και με αυτοέλεγχο αλλά και με αίσθημα. Και με σπουδές υποκριτικής -που, επομένως, ξέρει τι σημαίνει ερμηνεία. Η οποία ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην Ολανδία.
Ήρθε για να παρουσιάσει μία βραδιά λίντερ του Μάλερ με συνοδεία πιάνου. Επέλεξε τον κύκλο με τα πέντε «Τραγούδια για τα νεκρά παιδιά» και έκλεισε τη βραδιά με το «Έχω χαθεί απ’ τον κόσμο» από τον κύκλο -επίσης πέντε τραγουδιών- «Τραγούδια του Ρούκερτ». Όλα σε ποίηση του Φρίντριχ Ρούκερτ, συντεθειμένα μεταξύ 1901 και 1904.
Τα ποιήματα (1833-1834) του Ρούκερτ, γραμμένα από τον γερμανό ποιητή, μαζί με δεκάδες άλλα, με αφορμή το θάνατο των δύο από τα παιδιά του από οστρακιά, μελαγχολικά, νοσταλγικά, σπαρακτικά, απεγνωσμένα αλλά και παρηγορητικά -«μη δεχτείς τη νύχτα εντός σου»- βρήκαν στα χέρια του Μάλερ, τον οποίο ο Ρούκερτ ενέπνευσε ευρύτερα, τον ιδεώδη συνθέτη για να τα ντύσει με μουσική. Εκείνον που τα αγκάλιασε στοργικά και με το ύστερο ρομαντικό μουσικό του ιδίωμα τα μετασχημάτισε σε αριστουργηματικά λίντερ.
Η Ειρήνη Τζανετουλάκου δεν θέλησε να δώσει ένα στεγνό ρεσιτάλ τραγουδιού. Απομακρύνθηκε από το στενό θέμα των τραγουδιών και, απλώνοντάς το σε ευρύτερους ορίζοντες, έστησε με τα έξι αυτά τραγούδια μία περφόρμανς με τον τίτλο «Όσα μου έμαθε η αγάπη». Με μία λευκή κομπινεζόν και από πάνω ένα μαβί ημίπαλτο που αργότερα το πέταξε, με κίνηση ελεγχόμενη, με σώμα εύγλωττο, με χέρια εύγλωττα πέρασε με την εξαίρετη ερμηνεία της, διακριτικά, χωρίς οπερατικά εφέ, με πολύ καλή γνώση του ύφους Μάλερ όλη την ατμόσφαιρα αυτών των λίντερ κερδίζοντας τις εντυπώσεις -ένα απόσταγμα της μαλερικής μουσικής και του ρουκερτικού λυρισμού.
Ο πιανίστας Γιάννης Τσανακαλιώτης στάθηκε πλάι της επάξιος συνταξιδιώτης.
Μόνη ένσταση: η πολύ μικρή διάρκεια της περφόρμανς-ρεσιτάλ. Ίσως θα έπρεπε να συμπληρωθεί με μερικά ακόμα λίντερ, ανάλογου ύφους, του Μάλερ.

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης/Black Box, 5 Ιανουαρίου 2014.

No comments:

Post a Comment