July 28, 2023

Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και οφειλές υπουργείου Πολιτισμού...

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 213
 
Έπεσε η αυλαία και του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (KDF). Με εξαιρετική επιτυχία. Που τη μετράει απ’ την πρώτη διοργάνωση -το 1995, την αρχή του. Ένα φεστιβάλ που ’χει εκτοξεύσει την Καλαμάτα στο διεθνές στερέωμα του Χορού. Και δεν είναι δημοσιογραφικά λόγια του αέρα αυτά. Ειν’ η αλήθεια. Παρακολουθώ το Φεστιβάλ και την εξέλιξή του χρόνια τώρα.
Πιστεύω ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που ήταν παρούσα και φέτος στην πρεμιέρα του, ο καινούργιος υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας, ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος κι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας -που, άλλωστε, έχει διατελέσει δήμαρχος Καλαμάτας-, να το έχουν συνειδητοποιήσει: τι έχει προσφέρει στον ελληνικό πολιτισμό το KDF. Και να ’χουν καταλάβει πως χρειάζεται ενίσχυση των κονδυλίων του για να αναπτυχθεί και να λάμψει περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν τον επόμενο Ιούλιο θα κλείσει τα 30 χρόνια του και θα τα γιορτάσει. 30 χρόνια! Περιμένω, μ αφορμή την επέτειο, μια γενναιόδωρη κίνηση. Του την οφείλουν. 
 

...κι άλλη μια οφειλή
 
Και κάτι ακόμα εν όψει του 30ου Φεστιβάλ. Όπως πιστεύω -και το ’χω ξαναγράψει- το KDF χρωστάει τα πάντα- πρωταρχικά τουλάχιστον-, στην Βίκυ Μαραγκοπούλου που το ίδρυσε, το έθρεψε, με μεγάλες δυσκολίες, και το μεγάλωσε, ως ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντριά του επί 21 ολόκληρα χρόνια. Η Κατερίνα Κασιούμη που τη διαδέχτηκε κι η νυν διευθύντρια Λίντα Καπετανέα στα χνάρια της πάτησαν κι είχαν την ικανότητα να το κρατήσουν σε ανάλογο επίπεδο και να το αναπτύξουν.
Υποθέτω ότι όλοι θα συμφωνούν πως στο επετειακό 30ο Φεστιβάλ θα πρέπει να τιμηθεί η Βίκυ Μαραγκοπούλου. Και καλύτερος τρόπος να τιμηθεί δεν υπάρχει, κατά τη γνώμη μου, παρά να δοθεί τ όνομά της στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού της Καλαμάτας.
Ελπίζω ότι οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι, Καλαμάτας και Αθήνας και λοιπής Ελλάδας, που ΞΕΡΟΥΝ κι έχουν παρακολουθήσει το Φεστιβάλ, να υποστηρίξουν αυτή την πρόταση. Της το οφείλουμε της Βίκυς Μαραγκοπούλου.

No comments:

Post a Comment