May 13, 2023

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος σκηνοθετεί πολιτικό έργο του Ουαζντί Μουαουάντ στο Εθνικό

Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση


Το άπαιχτο στην Ελλάδα έντονα πολιτικό έργο του πολυβραβευμένου λιβανέζου θεατρικού συγγραφέα -αλλά και ηθοποιού και σκηνοθέτη και πεζογράφου-
Ουαζντί Μουαουάντ «Tous des Oiseaux» («Όλοι, πουλιά»,


σε μια πρόχειρη μετάφραση, καθώς ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί) θα παρουσιάσει το χειμώνα το Εθνικό Θέατρο στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος». Σε μετάφραση Ελένης Βαροπούλου και σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου. Στη διανομή, μεταξύ άλλων, Άννα Μάσχα, Δημήτρης Παπανικολάου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Γιώργος Τζιόβας. 

Στο έργο, δυο νεαροί φοιτητές, η αραβικής καταγωγής Αμερικανίδα Γουαχίντα και ο Γερμανοεβραίος Έιταν, που συναντιούνται σε μια πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη της Νέας Ιόρκης, ερωτεύονται τρελά. Ένα ταξίδι τους, όμως, στο Ισραήλ θα φέρει τα πάνω κάτω και θα παρασυρθούν στην δίνη μιας τραγωδίας: ο Έιταν πέφτει θύμα τρομοκρατικής επίθεσης.

Κι ενώ είναι σε κώμα, η Γουαχίντα θα βρεθεί αντιμέτωπη με την οικογένειά του: ανήκει στους «εχθρούς». Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι θα επωμιστούν η Μελίνα Πολυζώνη -την  Γουαχίντα- κι ο Μπάμπης Αλεφάντης -τον Έιταν.

Ο   Ουαζντί Μουαουάντ, γεννημένος στον Λίβανο, ακολούθησε, απ’ τα οκτώ του χρόνια, την οικογένειά του που μετανάστευσε στην Γαλία πρώτα, στον Καναδά κατόπιν -στο Κεμπέκ. Εκεί έζησε αρκετά χρόνια πριν εγκατασταθεί, μόνιμα πια, στην Γαλία, όπου, απ’ το 2016,

διευθύνει, στο Παρίσι, το «Théȃtre de la Colline» («Θέατρο του Λόφου»).

Στην Ελλάδα, τον Μουαουάντ γνωρίσαμε με το έργο του «Διψασμένοι» που παρουσιάστηκε, το 2008/2009, απ’ το Εθνικό Θέατρο, στην Β΄ Σκηνή του «Σύγχρονου Θεάτρου Αθήνας» -όπου είχε μετακομίσει λόγω των εργασιών ανακαίνισης του Κτιρίου Τσίλερ-, σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυροματάκη και Τζένης Αργυρίου, και επαναλήφθηκε την επόμενη χρονιά 2009/2010, στην Σκηνή Α΄ του «Σύγχρονου» μ’ άλλη διανομή.

Στη συνέχεια τον γνωρίσαμε ως σκηνοθέτη, μέσω της -ενταγμένης στο project του

«Σοφοκλής»- παράστασης «Γυναίκες» που συνένωνε τις σοφόκλειες τραγωδίες «Τραχίνιαι», «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα» και που παίχτηκε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2011, εν μέσω διαμαρτυριών που χαν ξεκινήσει ήδη απ’ την Γαλία γιατί τη μουσική της παράστασης είχε γράψει αλλά και πρωταγωνιστούσε ο Μπερτράν Καντά ο οποίος είχε σκοτώσει στο ξύλο, σε ξενοδοχείο του Βίλνιους, στην Λιθουανία, τη σύντροφό του, ηθοποιό Μαρί Τρεντινιάν,
κόρη του Ζαν Λουί Τρεντινιάν και της σκηνοθέτριας Ναντίν Τρεντινιάν, και ο οποίος δικάστηκε, καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ χρόνων, έμεινε στη φυλακή τέσσερα και είχε αποφυλακιστεί. 

Τη σεζόν 2011/12, το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε στην Κεντρική Σκηνή του -αλλά Επί Σκηνής- το διασημότερο, ίσως, έργο του Ουαζντί Μουαουάντ «Πυρκαγιές» -που ’χει γίνει και ταινία απ’ τον γαλόφωνο Καναδό Ντενί Βιλνέβ, το 2011-, σε σκηνοθεσία του

Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με την Λένα Παπαληγούρα, την Μαρία Κεχαγιόγλου και την Θέμιδα Μπαζάκα στις τρεις ηλικίες, όπως ζητάει ο συγγραφέας, του κεντρικού ρόλου της Ναουάλ.

Το ίδιο έργο ανέβηκε κι απ’ το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, στο Βασιλικό Θέατρο, το 2018/2019, σε σκηνοθεσία Ιώς Βουλγαράκη, με τις Ευσταθία Λαγιόκαπα, Εύη Σαρμή και Ντίνα Μιχαηλίδου στις τρεις ηλικίες της Ναουάλ. Μια παράσταση του έργου, μάλιστα, διέκοψαν εθνικιστές της ομάδας «Ιερός Λόχος 2012», με πρόσχημα ότι εξύβριζε τα θεία...

Την ίδια σεζόν, αφιερωμένη στις «Πυρκαγιές», μαζί με το «Πιο κοντά» του Πάτρικ Μάρμπερ, ήταν κι η τρίτη απ’ τις «Big Days» που οργάνωνε ΄για έκτη χρονιά, το ΚΘΒΕ. Θέμα της, «Μεταγραφές (II)-Από το θέατρο στον κινηματογράφο και τούμπαλιν: Ιστορίες της σκηνής και της οθόνης».

Στο μεταξύ, το χειμώνα 2016/2017, οι «Πυρκαγιές» ανέβηκαν κι απ’ τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, στην Νέα Σκηνή του, σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου με τις Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Παναγιώτα Παπαγεωργίου κι Ιωάννα Σιαφκάλη ως Ναουάλ.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην γαλική -και παγκόσμια- πρεμιέρα του «Tous des Oiseaux», σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, στο «Théȃtre de la Colline», το 2017, την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπέγραφε η δική μας Ελένη Καραΐνδρου η οποία, μάλιστα, την περιέλαβε στο πρόγραμμα της συναυλίας που ’δωσε στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2019, ενώ την έχει εκδώσει και σε cd απ’ την ECM.

No comments:

Post a Comment