March 6, 2023

Συμπαράσταση διεθνής, ρεζιλίκι διεθνές

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 187

 

Αγωνίζεται το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Με σθένος. Για την αδικία που ’χει διαπραχθεί εις βάρος των ηθοποιών και των άλλων καλλιτεχνών με το περιβόητο Προεδρικό Διάταγμα.

Εκείνο, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι η μεθοδική δουλειά που ’χει γίνει απ’ το ΣΕΗ -και μπράβο του!- ως προς τη διεθνή κινητοποίηση για συμπαράσταση στα δίκαια αιτήματα των ελλήνων ηθοποιών, χορευτών, μουσικών και λοιπών καλλιτεχνών. Ποτέ δεν έχω δει τόση και τόσο ευρεία κινητοποίηση, διεθνώς, μεμονωμένων προσωπικοτήτων, ενώσεων, σωματείων, ομοσπονδιών, σχολών θεάτρου... Απ’ τον Κώστα Γαβρά και τη γυναίκα του, τη δημοσιογράφο/παραγωγό Μισέλ Ρέι, μέχρι τον Τόμας Όστερμάιερ, απ’ το Δίκτυο Ευρωπαϊκή Θεατρική Σύμβαση με 57 Θέατρα-μέλη έως τη Διεθνή Ομοσπονδία Ηθοποιών, το Συνδικάτο των Γάλων Καλλιτεχνών Ερμηνευτών και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Σκηνοθετών Κινηματογράφου, απ’ το χορευτικό σύνολο «Σάσα Βαλτς και Καλεσμένοι» έως το  Θέατρο «Grips» του Βερολίνου, απ’ τη Σχολή Θεάτρου «Ερνστ Μπους» του Βερολίνου έως τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Paris 3 της Σορβόνης και τη Σχολή «Ζακ Λεκόκ», απ’ την Αγγλία και την Κύπρο έως το Μεξικό και την Αργεντινή έχουν φτάσει και συνεχίζουν να φτάνουν μηνύματα, διαμαρτυρίες, δηλώσεις συμπαράστασης... -έως και διαδηλώσεις έγιναν. 

Μακάρι να λειτουργήσει αυτή η πίεση. Ή το αυτί των «αρμοδίων» δεν ιδρώνει με τίποτα; Δεν ντρέπονται γι άλλο ένα διεθνές ρεζιλίκι μας;

No comments:

Post a Comment