Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση
Τα θέατρα συνεχίζουν να παραμένουν κλειστά αλλά οι άνθρωποι του θεάτρου δεν το βάζουν κάτω: και συνεχίζουν να κάνουν σχέδια.
Το συγκλονιστικό βιβλίο-χρονικό «Τσερνόμπιλ. Ένα χρονικό του μέλλοντος» (1997) της γεννημένης στην Ουκρανία από λευκορόσο πατέρα και ουκρανή μητέρα, πολιτογραφημένης Λευκοροσίδας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς (Νομπέλ Λογοτεχνίας 2015), σε δραματουργική επεξεργασία της μετάφρασης του Ορέστη Γεωργιάδη (Εκδόσεις «Περίπλους», 2001, Εκδόσεις Πατάκης, 2015) απ’ την Κοραλία Σωτηριάδου, έχει προγραμματίσει ν’ ανεβάσει, τη σεζόν 2021/2022 ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, στην Κεντρική Σκηνή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου».
Στις 26 Απριλίου 1986 µια σειρά εκρήξεων κατέστρεψε τον αντιδραστήρα του τέταρτου ενεργειακού συγκροτήματος στον πυρηνικό σταθµό του Τσερνόµπιλ της Ουκρανίας, στην τότε ΕΣΣΔ. Το ατύχηµα αυτό χαρακτηρίστηκε ως η µεγαλύτερη τεχνολογική καταστροφή του 20ού αιώνα. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς -η οποία έχει γράψει διηγήματα, θεατρικά έργα, σενάρια για ντοκιμαντέρ αλλά το κύριο έργο της είναι τα βιβλία της μαρτυριών που έχουν προσδώσει νέα διάσταση στο είδος της λεγόμενης τεκμηριωτικής πεζογραφίας-, δέκα χρόνια μετά το ατύχηµα, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα των Εκδόσεων
Πατάκη, περιπλανήθηκε στην απαγορευµένη ζώνη, με κίνδυνο της υγείας και της ίδιας της ζωής της, µίλησε µε γύρω στους πεντακόσιους μάρτυρες, έψαξε αρχεία εφηµερίδων, ληξιαρχείων, νοσοκοµείων,
αναζήτησε στην άλλοτε σοβιετική επικράτεια τα νήµατα των απωλειών.
Εκατό απ’ αυτές τις µαρτυρίες αποτέλεσαν το βιβλίο: µιλούν άντρες,
γυναίκες, παιδιά, χωρικοί, στρατιώτες, µαθητές, πυροσβέστες,
επιστήµονες, µελλοθάνατοι και συγγενείς µελλοθανάτων, µητέρες που
γέννησαν παραµορφωµένα παιδιά, µαθητές που δε συναντιούνται πια στο
σχολείο αλλά σε µονάδες λευχαιµικών ασθενών, αγρότες που ξεριζώθηκαν από την απαγορευµένη ζώνη, γονιοί που ’θαψαν
τα παιδιά τους, γυναίκες που είδαν τους άντρες τους να λιώνουν ζωντανοί
πριν πεθάνουν, γέροντες που αναθυµούνται τις παλιές προφητείες,
κορίτσια που κρύβουν την καταγωγή τους γιατί αν την αποκαλύψουν δε θα
βρουν σύντροφο στη ζωή τους...
Το μεταφρασμένο σε δεκάδες γλώσσες βιβλίο της 73χρονης σήμερα, πολυβραβευμένης συγγραφέα, στο οποίο, κατά ένα μεγάλο μέρος της, βασίστηκε και η μίνι τηλεοπτική σειρά (2019) «Τσερνόμπιλ», θα παρουσιαστεί στο θεατρικό ανέβασμά του με σκηνικά Ευαγγελίας Θεριανού, μουσική Σταύρου Γασπαράτου και κίνηση Σεσίλ Μικρούτσικου. Ερμηνευτές, η Μαρία Κατσιαδάκη, ο Δαυίδ Μαλτέζε, ο Στέλιος Μάινας, ο Μιχάλης Συριόπουλος κι η Πηνελόπη Τσιλίκα.
Με το ίδιο θέμα, αλλά όχι αντλώντας απ’ το βιβλίο της Αλεξίεβιτς, έχουν ανεβεί ήδη δυο παραστάσεις στην ελληνική σκηνή: τη σεζόν 2009/2010 πρωτοπαρουσιάστηκε απ’ την Θεατρική Εταιρεία «Αμφιάρειο», στο θέατρο «Ιλίσια/Βολανάκης», για να επαναληφθεί την επόμενη 2010/2011 στο «Αργώ/Studio» και πέρσι -σεζόν 2019/2020-, στην Θεσσαλονίκη, στο «Αυλαία» όπου είναι προγραμματισμένος να παιχτεί πάλι την προσεχή περίοδο 2021/2022, ο μονόλογος «Η φωνή της Λουντμίλα» -η μαρτυρία της γυναίκας ενός πυροσβέστη που ’χασε, τότε, τη ζωή του στο Τσερνόμπιλ, καταγραμμένη απ’ τον σουιδό δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Γκούναρ Μπεργκντάλ, σ’ ένα ντοκιμαντέρ (2001) αρχικά, και, στη συνέχεια, σε βιβλίο (2002)-, προσαρμοσμένος για το θέατρο απ’ την Ηρώ Μουκίου που τον ερμήνευσε και τον Άρη Μπαφαλούκα που υπέγραφε και τη σκηνοθεσία. Ενώ τη σεζόν 2015/2016 και, σ’ επανάληψη, το 2016/2017, στο «Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων», ανέβηκε η παράσταση «Στη χώρα μου λένε ότι το Τσερνόμπιλ είναι ένα δέντρο που μεγαλώνει», κείμενο του Δημήτρη Αλεξάκη, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπάνου.
Στο μεταξύ, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, έχει έτοιμο για το θέατρο «Ιλίσια», μόλις τα θέατρα ανοίξουν, το έργο (2013) του Ιταλού Στέφανο Μασίνι «Lehman Brothers» που η πρεμιέρα του ανακόπηκε δυο φορές με το κλείσιμο των θεάτρων -παίζουν οι Αργύρης Ξάφης, Μιχάλης Οικονόμου, Μάκης Παπαδημητρίου- ενώ στην Κεντρική Σκηνή του «Θεάτρου του Νέου Κόσμου», την επόμενη σεζόν επίσης, και παράλληλα προς το «Τσερνόμπιλ», θα επαναλάβει την εξαιρετική παράσταση του έργου «Ο γιος» του Γάλου Φλοριάν Ζελέρ, με τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο, Άννα Καλαϊτζίδου, Δημήτρη Κίτσο, Δέσποινα Κούρτη, Γιώργο Μακρή.
No comments:
Post a Comment