February 6, 2017

Γιάννης Μπέζος και πάλι στο «Προσκήνιο»: μαζί με Δάφνη Λαμπρόγιαννη στους «Γαμπρούς της Ευτυχίας»


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Την απολαυστική κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» θα παρουσιάσει τον επόμενο χειμώνα 2017/2018 ο Γιάννης Μπέζος -σε σκηνοθεσία του και κρατώντας το ρόλο του Βαγγέλη Ταρνιάτη που πρωτόπαιξε ο Βασίλης Αυλωνίτης-, στο θέατρο «Προσκήνιο» της οδού Καπνοκοπτηρίου, κοντά στην πλατεία Βάθης, με την Δάφνη Λαμπρόγιαννη στο ρόλο της Ευτυχίας Ταρνιάτη, ρόλο που τον σφράγισε η Γεωργία Βασιλειάδου, πρώτη διδάξασα στο θέατρο αλλά και στον κινηματογράφο, και με μουσική και τραγούδια Φοίβου Δεληβοριά.

Ο μεσόκοπος Βαγγέλης Ταρνιάτης που προσπαθεί να βρει γαμπρό -δεκαετία του ’60…- για να παντρέψει την ανύπαντρη λόγω… εμφάνισης και πεπαλαιωμένων αντιλήψεων αδερφή του Ευτυχία, ώστε να μπορέσει να παντρευτεί κι ο ίδιος, «με τη σειρά του», την αιώνια αρραβωνιαστικιά του, την Λίνα, κι η σειρά παρεξηγήσεων που προκύπτουν στη διάρκεια της… προσπάθειας αυτής, με αίσιο, πάντως, τέλος, είναι οι άξονες της γραμμένης απ’ το συγγραφικό δίδυμο Τσιφόρος-Βασιλειάδης, ειδικά πάνω στο θίασο Βασίλη Αυλωνίτη-Γεωργίας Βασιλειάδου-Νίκου Ρίζου, φάρσας που ανέβηκε για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή, σκηνοθετημένη απ’ τον εκ των συγγραφέων Νίκο Τσιφόρο, στο τέλος της σεζόν 1961/1962.
Για να μεταφερθεί αμέσως στον κινηματογράφο, σε σκηνοθεσία Σωκράτη Καψάσκη, μ ετους ίδιους πρωταγωνιστές -η ταινία, μέσα απ’ την οποία, βασικά, το έργο διατηρήθηκε στη συλλογική μνήμη, έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 1962.
Ο Γιάννης Μπέζος επανέρχεται, δώδεκα χρόνια μετά, στο «Προσκήνιο», όνομα που ο ίδιος του ’χε δώσει το 2002 -ως τότε ήταν γνωστό ως θέατρο «Νίκη Τριανταφυλλίδη», η οποία και το είχε δημιουργήσει το 1994 και, κατόπιν, ως θέατρο «Καπνοκοπτηρίου 8» -, όταν εγκαταστάθηκαν με την Ναταλία Τσαλίκη σ’ αυτό, όπου, μέχρι το 2005, παρουσίασαν, σε παραγωγή Γιώργου Κυπραίου, «Το ημέρωμα της στρίγγλας» του Σέξπιρ, τον «Θείο Βάνια» του Τσέχοφ, τη «Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Ντέμπι Ίζιτ σε σκηνοθεσία δική του καθώς και την «Δεσποινίδα Ζιλί» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη. Και επανέρχεται με τη φιλοδοξία να παραμείνει εκεί για κάποια χρόνια έχοντας την καλλιτεχνική ευθύνη του θεάτρου, με παραγωγούς τους αδελφούς Μάρκο και Θύμιο Τάγαρη.
Η πρεμιέρα της παράστασης προσδιορίζεται για τον Οκτώβριο. Οι συζητήσεις για τους λοιπούς συντελεστές και τη διανομή -που θα βασιστεί σε νέους ηθοποιούς- είναι σε εξέλιξη.
Να θυμίσω πως «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» επανήλθαν στην αθηναϊκή σκηνή 31 ολόκληρα χρόνια μετά το πρώτο τους ανέβασμα, το χειμώνα 1992/1993, όταν την κωμωδία ανέβασε στο θέατρο «Βεάκη», με παραγωγούς τον Γιώργο και την Νινέτα Λεμπέση, ο Σταμάτης Φασουλής κρατώντας το ρόλο του Βαγγέλη, με Ευτυχία την Χρύσα Ρώπα και Κλεομένη -ο «βασικός» υποψήφιος γαμπρός- τον Μίμη Χρυσομάλλη. Χρειάστηκαν άλλα 25 χρόνια για να επιστρέψουν.
Το 2015, επίσης, προβλήθηκε στους κινηματογράφους ριμέικ της ταινίας «Οι γαμπροί της Ευτυχίας» σε σκηνοθεσία Στράτου Μαρκίδη, με Ευτυχία και πάλι την Χρύσα Ρώπα, Βαγγέλη τον Κώστα Αποστολάκη και Κλεομένη τον Κώστα Ευριπιώτη.
Είναι η τρίτη απ’ τις -ανθούσες τότε- ελληνικές κωμωδίες των δεκαετιών του ’50 και του ’60 που παρουσιάζει με το θίασό του και σε σκηνοθεσία του, κρατώντας και τον βασικό αντρικό ρόλο, ο Γιάννης Μπέζος -έχουν προηγηθεί το «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα (σεζόν 2010/2011, στο «Κιβωτός», με την Ναταλία Τσαλίκη -εξαιρετική παράσταση) και το «Ένας ήρως με παντούφλες» των Αλέκου Σακελλάριου-Χρήστου Γιαννακόπουλου (σεζόν 2014/2015, στο «Βρετάνια», επίσης με την Δάφνη Λαμπρόγιαννη -παράσταση κι αυτή επιτυχημένη).
Στο μεταξύ, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης -που τώρα συμπρωταγωνιστεί με τον Πέτρο Φιλιππίδη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, και τον Ορφέα Αυγουστίδη στο έργο του Ντέιβιντ Μάμετ «Αμερικάνικος βούβαλος» το οποίο μόλις ανέβηκε στο θέατρο «Μουσούρη»- το καλοκαίρι πρόκειται ν’ ανεβάσει την κωμωδία του Αριστοφάνη «Λυσιστράτη» με τον Πέτρο Φιλιππίδη στον επώνυμο ρόλο -ρόλο τον οποίο ο Γιάννης Μπέζος έχει ερμηνεύσει, σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, το καλοκαίρι του 2002, με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας- κρατώντας τώρα το ρόλο του Πρόβουλου ενώ Μυρίνη θα ’ναι η Ναταλία Τσαλίκη και Κινησίας ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης.

No comments:

Post a Comment