February 18, 2017

Η Μάνια Παπαδημητρίου στην «Γυάλα» σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Σ’ ένα καινούργιο, άπαιχτο ελληνικό έργο, την «Γυάλα» της Τζένης Δάγλα, που θα παρουσιαστεί στον «Φούρνο», θα πρωταγωνιστήσει η Μάνια Παπαδημητρίου, σε σκηνοθεσία Άσπας Τομπούλη με την οποία συνεργάζονται για πρώτη φορά. Πλάι της, ο Ευθύμης Χρήστου.
Στην «Γυάλα», η Τζένη Δάγλα ρίχνει μια λοξή, αντισυμβατική ματιά στη σημερινή πραγματικότητα της Αθήνας μέσα απ’ τις ιστορίες της Λούσης. Η Λούση, η ηρωίδα της, μια Αθηναία που βρίσκεται στο σπίτι της, μιλάει για την ερωτική της απογοήτευση, για τον παλιό της συμμαθητή, τον Στέλιο, για τις παιδικές της αναμνήσεις αλλά και για τα όσα συγκλονιστικά ζούμε σήμερα στην πόλη. Για συντροφιά της έχει ένα χρυσόψαρο στη γυάλα. Με απίστευτη ενεργητικότητα και χιούμορ και παρά τις απογοητεύσεις της η Λούση μιλάει ακατάπαυστα ενώ όλα -ερωτικές προδοσίες και ιστορίες καθημερινής τρέλας και δυστυχίας- λέγονται με φόντο την Αθήνα της κρίσης και των ανθρώπων που καταφθάνουν σ’ αυτή αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο.
Η Τζένη Δάγλα, απ το Μεγανήσι της Λευκάδας αλλά γεννημένη στην Κέρκυρα, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο τη σεζόν 2011/2012 με το έργο «Η άγνωστη χώρα» που ανέβηκε στο θέατρο «Αργώ» απ’ την ομάδα «Όμμα Στούντιο» -η οποία εδρεύει στο Ηράκλειο της Κρήτης-, σε σκηνοθεσία του ιδρυτή της Αντώνη Διαμαντή. Στη συνέχεια, το έργο της «Τime, please!» παρουσιάστηκε στο «Θέατρο Τέχνης» της οδού Φρυνίχου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Αναλόγιο 2015» -η Σίσσυ Παπαθανασίου οργανώνει τον ετήσιο θεσμό-, και σε σκηνοθεσία Αναστασίας Ρεβή.

Η Άσπα Τομπούλη, σκηνοθέτρια και μεταφράστρια που το 1993 δημιούργησε τη θεατρική εταιρεία «Όψεις» της οποίας είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια, πρωτοεμφανίστηκε, ως σκηνοθέτρια, τη σεζόν 1993/1994, στο θέατρο «Εμπρός», με την ομάδα της και με το έργο της Ρ. Λ. Γκόλντενμπεργκ «Γράμματα στο σπίτι μου». Έκτοτε έχει υπογράψει πολλές παραστάσεις -η πιο πρόσφατη με το έργο του Γκιγιέμ Κλούα «Δέρμα στις φλόγες», την περσινή σεζόν 2015/2016, στο θέατρο «Olvio» ενώ, παράλληλα, έχει διδάξει Σκηνοθεσία, Text into Performance και Δραματουργική Ανάλυση Κειμένου.
«Η γυάλα» θα παρουσιαστεί μ’ επιμέλεια σκηνικού χώρου και κοστούμια της Χριστίνας Παπούλια-Μπάρλου και βίντεο των CO.MOD.DOR ενώ ο Ευθύμης Χρήστου θ’ ασκεί και καθήκοντα βοηθού σκηνοθέτη. Η πρεμιέρα προγραμματίζεται για την 1 Απριλίου κι η παράσταση θα παίζεται έως τις 28 Μαΐου, κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις εννιά.
Στο μεταξύ, η Μάνια Παπαδημητρίου συνεχίζει να παρουσιάζει στην Β΄ Σκηνή του θεάτρου «Οδού Κεφαλληνίας», για λίγες, ακόμα, παραστάσεις, τον, αντλημένο απ την «Προδομένη γυναίκα» της Σιμόν ντε Μποβουάρ, «Μονόλογο», σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά, κάνοντας μια εξαιρετική ερμηνεία.

No comments:

Post a Comment