July 8, 2014

Πατρίσια Χάισμιθ η Ρούλα Πατεράκη με σκηνοθέτη τον Ιωσήφ Βαρδάκη


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο




Την Πατρίσια Χάισμιθ, την αμερικανίδα μυθιστοριογράφο και διηγηματογράφο (1921-1995) που ’γινε γνωστή κυρίως για τα ψυχολογικά θρίλερ της και διάσημη μέσα από 25 τουλάχιστον ταινίες στις οποίες αυτά μεταφέρθηκαν, θα υποδυθεί η Ρούλα Πατεράκη το χειμώνα, στο «104». Στο έργο «Patricia Highsmith-Εισαγωγή στο σασπένς» ενός πρωτοεμφανιζόμενου, μάλιστα, έλληνα συγγραφέα, του εκ του κινηματογράφου εκπορευόμενου Παναγιώτη Χριστόπουλου, με σκηνοθέτη τον Ιωσήφ Βαρδάκη.
Στο έργο του Παναγιώτη Χριστόπουλου, ένα «ψυχολογικό πορτρέτο στα όρια του θρίλερ και της μαύρης κωμωδίας», όπως χαρακτηρίζεται, η Πατρίσια Χάισμιθ, μια συγγραφέας που αρεσκόταν να εντοπίζει και να εκθέτει την πιο σκοτεινή πλευρά των ηρώων της συμφιλιώνοντας τον αναγνώστη και με τη δική του σκοτεινή πλευρά -ο Τομ Ρίπλι είναι ο ήρωας που σημάδεψε τη βιβλιογραφία της-, παραδίδει ένα σεμινάριο γεμάτο πολύτιμες οδηγίες και συμβουλές για ένα καλοστημένο μυθιστόρημα αγωνίας διδάσκοντας τα μυστικά που συνθέτουν τη δημιουργία μιας σκοτεινής ιστορίας. Στη διάρκεια αυτού του σεμιναρίου οι μαθητές της γίνονται πρωταγωνιστές σ’ ένα θρίλερ γεμάτο σασπένς που ενδεχομένως διαδραματίζεται μόνο στο μυαλό της καθηγήτριάς τους.
Τους μαθητές της που γίνονται θύματα της υπερδραστήριας φαντασίας της δασκάλας τους θα υποδύονται η Μαρκέλλα Γιαννάτου, ο Αποστόλης Ψαρρός κι ο Ευθύμης Γεωργόπουλος ενώ τη μουσική θα υπογράψει ο Γιώργος Ρους.

Ο 34χρονος συγγραφέας Παναγιώτης Χριστόπουλος, που ’χει γεννηθεί στην Καλαμάτα, γνωστός ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος μέχρι τώρα, έχει τιμηθεί το 2007 με το Τρίτο Κρατικό Κινηματογραφικό Βραβείο Ποιότητας για τη μικρού μήκους ταινία του «Η έκταση που αναλογεί», υπήρξε συνεργάτης στα σενάρια του «J.A.C.E.» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη και του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου ενώ το φθινόπωρο του 2013 έγινε ο πρώτος έλληνας αποδέκτης της υποτροφίας που το Φεστιβάλ των Κανών δίνει κάθε χρόνο σε δώδεκα δημιουργούς απ’ όλο τον κόσμο με κριτήριο την συγγραφική τους ικανότητα και με σκοπό να βοηθήσει στην πραγματοποίηση της πρώτης τους ταινίας μεγάλου μήκους.
Ο σκηνοθέτης της παράστασης Ιωσήφ Βαρδάκης, ενεργός στο θέατρο απ’ το 1997, με το «Patricia Highsmith-Εισαγωγή στο σασπένς» ολοκληρώνει ένα τρίπτυχο με θεατρικές βιογραφίες το οποίο ξεκίνησε με το «Q.E.D. ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ που ανέβασε για τον Γιώργο Κοτανίδη και τους «Σαλτιμπάγκους» του (2003/2004, μ’ επανάληψη τις σεζόν 2004/2005 και 2005/2006 και σε νέο ανέβασμα το 2009/2010) και συνεχίστηκε με το μονόλογο «I Am My Own Wife» του Νταγκ Ράιτ, που σκηνοθέτησε για τον Χάρη Αττώνη (2011/2012, μ’ επανάληψη το 2012/2013).
Σημειώστε πως, αυτή τη στιγμή, η Ρούλα Πατεράκη -που καλείται ν’ αναλάβει στο «Patricia Highsmith-Εισαγωγή στο σασπένς» του Παναγιώτη Χριστόπουλου ένα ρόλο με πολύ, μαύρο έστω, χιούμορ- με την ιδιότητα της σκηνοθέτριας ετοιμάζει εντατικά την παράσταση «Το μανιφέστο του πολέμου (Μέρος Α΄)» πάνω στο «Θουκυδίδου Ιστορίαι» -την «Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου» του Θουκυδίδη- για το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου όπου θα παρουσιαστεί στις 25 και 26 Ιουλίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου.



No comments:

Post a Comment