May 19, 2018

Η Λήδα Πρωτοψάλτη επιστρέφει στο Εθνικό με τα «Μελίσσια» του Αλέξη Σταμάτη. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Την τρίτη συνεργασία της στην υπέρ-65χρονη καριέρα της -πρωτοεμφανίστηκε στα δώδεκα χρόνια της σε παράσταση για παιδιά- θα πραγματοποιήσει με το Εθνικό Θέατρο, τον επόμενο χειμώνα, η Λήδα Πρωτοψάλτη: θα πρωταγωνιστήσει στο, ουσιαστικά, άπαιχτο έργο του Αλέξη Σταμάτη «Μελίσσια» που

θ’ ανεβάσει στην Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» ο Γιώργος Παλούμπης την προσεχή χειμερινή περίοδο 2018/2019.
Τα «Μελίσσια» θ ανεβούν τον Μάιο, στο τέλος της χειμερινής περιόδου, με την προοπτική η παράσταση ν’ ανοίξει τη μεθεπόμενη σεζόν 2019/2020, με σκηνικά και κοστούμια Ελένης Μανωλοπούλου και φωτισμούς Αλέκου Αναστασίου. Στη διανομή, εκτός της Λήδας Πρωτοψάλτη, κι οι Νίκος Αρβανίτης, Κώστας Βασαρδάνης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Νεφέλη Κουρή, Νίκος Χατζόπουλος. 
Στο έργο, η Αγάπη, grande dame της ελληνικής λογοτεχνίας, βρίσκεται κατάκοιτη στο κρεβάτι της, σ’ ένα μεγάλο αρχοντικό στα Μελίσσια -εξ ου κι ο τίτλος. Στον ίδιο χώρο εμφανίζονται ένας μυστηριώδης βοηθός που επιμελείται την αυτοβιογραφία της, τα δυο της παιδιά, ο άντρας της κόρης της και μια παράξενη, γοητευτική κοπέλα. Κάποια στιγμή ένας πίνακας πάνω απ’ το προσκεφάλι της Αγάπης ξυπνάει παλιές πληγές. 
Η «οικογενειακή γιορτή» εξελίσσεται απρόβλεπτα, μέσα σε 
συγκρουσιακή, συχνά, ατμόσφαιρα. Το δωμάτιο της Αγάπης μετατρέπεται σταδιακά από σκηνικό που σιγοβράζει σ’ ένα θάλαμο που εκρήγνυται.
Το έργο πρωτοπαρουσίαστηκε τη σεζόν 2011/2012, στο Εθνικό, αλλά με τη μορφή σκηνικής ανάγνωσης, στο πλαίσιο των «Αναγνώσεων 2012» που την επιμέλειά τους είχε η Σίσσυ Παπαθανασίου, σε σκηνοθεσία Ελένης 
Μποζά. Το 2014 ο Αλέξης Σταμάτης κυκλοφόρησε απ’ τις Εκδόσεις Καστανιώτη την ομότιτλη εκδοχή του έργου ως μυθιστόρημα. Θα ’ναι, πάντως, η πρώτη φορά που ανεβαίνει στη σκηνή, όπως κι η πρώτη που έργο του Αλέξη Σταμάτη ανεβαίνει στο Εθνικό -με την εξαίρεση αυτής της παρουσίας του στις «Αναγνώσεις».
Η Λήδα Πρωτοψάλτη πρωτοεμφανίστηκε στο Εθνικό Θέατρο τη σεζόν 2010/2011, στο πλαίσιο του Κύκλου «Αρχαία Κληρονομιά, Νέα Προοπτική», στη σειρά της σκηνικής παρουσίασης των 24 ραψωδιών της «Ιλιάδας» του Ομήρου, σε μετάφραση Δημήτρη 
Μαρωνίτη, αναλαμβάνοντας να διαβάσει την Ραψωδία Κ, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου ενώ το καλοκαίρι του 2014 επωμίστηκε την Τροφό στον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη, που ανέβασε, για το Εθνικό, η Λυδία Κονιόρδου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιδαύρου. Είναι, όμως, η πρώτη φορά που θα παίξει σε χειμερινή θεατρική περίοδο του Εθνικού.
Όσο για τον Γιώργο Παλούμπη έχει ήδη συνεργαστεί με το Εθνικό: έχει ανεβάσει τη σεζόν 2010/2011 (μ’ επανάληψη την επόμενη 2011/2012) το μονόπρακτο του Γιάννη Τσίρου «Αόρατη 

Όλγα», ενταγμένο σε δίπτυχο με τον γενικό τίτλο «Ξένος» ενώ το 2007 είχε τη σκηνοθετική επιμέλεια στο έργο «Λάσπη» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, στο πλαίσιο των ενταγμένων στο πρόγραμμα του Εθνικού «Αναγνώσεων 2007».

No comments:

Post a Comment