September 29, 2016

«Χασίς» επί σκηνής από Ακύλλα Καραζήση!


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 

Μια σύνθεση με τον προκλητικό τίτλο «Χασίς» διάφορων κειμένων επί του θέματος αλλά και δικών του, που τα επεξεργάστηκε δραματουργικά ανεβάζει στο «Θησείον», για την PRO4 του Μανόλη Σάρδη, σε σκηνοθεσία του, ο πάντα τολμηρός Ακύλλας Καραζήσης που δεν παύει να ερευνά.
«Πόσα joints έχεις καπνίσει στη ζωή σου; Ήμουν Κογιότ, έτρεχα στην έρημο και μιλούσα με τα πουλιά. Μια γριά καθισμένη στην κορφή ενός τηλεγραφόξυλου με καλούσε με τεράστιες χειρονομίες να κάνουμε έρωτα. Σκέφτηκα τότε τη φράση: έλα να γνωρίσεις για λίγο το θάνατο» σημειώνει ο δραματουργός-σκηνοθέτης δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της παράστασής του. «Το ‘Χασίς’, ταξίδι, ουτοπία, βιογραφία. Μέσα στα διαμερίσματα των σύγχρονων πόλεων συνωστίζονται βαθύτερες πραγματικότητες, παρδαλές, μπερδεμένες, αρχαίες, που περιμένουν να σου αποκαλυφθούν. Χασίς σε γάρο, σε πίπα, σε καβούμ, σε κουλουράκι… Κι από το διπλανό δωμάτιο ακούγεται το ‘Don’t bogart that joint my friend, pass it over to me’ των ‘Fraternity of Man’ απ το ‘Easy Rider’…». 
Η μουσική στο «Χασίς» θα ’ναι του Κορνήλιου Σελαμσή και στην παράσταση θα παίζουν ο ίδιος ο Ακύλλας Καραζήσης, ο Κορνήλιος Σελαμσής κι η Μαριλένα Ρασιδάκη. Κυκλοφορεί η σκέψη, μετά από κάθε παράσταση, να υπάρχει κι ένας καλεσμένος με τον οποίο οι ηθοποιοί θα μιλούν για εμπειρίες σχετικές με το χασίς. Η πρεμιέρα είναι προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου.
Στην πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Ακύλλα Καραζήση, που εκτός από καλός ηθοποιός, επιτυχώς ασχολείται και με τη σκηνοθεσία αλλά και γράφει επίσης για το θέατρο, το ανέβασμα, την περσινή σεζόν 2015/2016, στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, του έργου του ΄Εντεν φον Χόρβατ «Πίστη, αγάπη, ελπίδα», όπου έπαιζε κι ο ίδιος, 

και στο θέατρο «Πόρτα», με τον Νίκο Χατζόπουλο στον βασικό ρόλο, του έργου του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο θεατροποιός», παράσταση που, απ την επόμενη Κυριακή, επαναλαμβάνεται και φέτος αλλά και του «Ματωμένου γάμου» του Φεδερίκο Γαρθία Λόρκα στην Γερμανία, στο Κρατικό Θέατρο του Άλτενμπουργκ, ενώ στο «Bios» συνεχίστηκε, επίσης πέρσι, για δεύτερη σεζόν το εξαιρετικό «Ο σεισμός στην Χιλή», πάνω σ’ ένα διήγημα του Χάινριχ φον Κλάιστ, που ανέβασε με μια ομάδα νέων ηθοποιών οι οποίοι υπήρξαν μαθητές του. Εξάλλου, τον καιρό αυτό, ο Ακύλλας Καραζήσης παίζει στην παράσταση «Empire» του Μίλο Ράου, που ανέβηκε στη βερολινέζικη «Σαουμπίνε» (Η πρώτη φωτογραφία, της Ζωής Χατζηγιαννάκη).

No comments:

Post a Comment