May 12, 2015

Με Πίντερ ο Γιάννης Μόσχος στο Δημοτικό Πειραιά


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 



Την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ θ’ ανεβάσει την επόμενη σεζόν 2015/2016 -μέσα Μάρτιου- ο Γιάννης Μόσχος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στο πλαίσιο του προγράμματος που πυρετωδώς ετοιμάζει ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Νίκος Διαμαντής. 
Τους τρεις ρόλους θα επωμιστούν η Μαρία Σκουλά, ο Νίκος Ψαρράς κι ο Γιώργος Γλάστρας. Η μετάφραση θα ’ναι της Εύας Γεωργουσοπούλου και τα σκηνικά και τα κοστούμια της Τίνας Τζόκα.
Το έργο, απ’ τα κορυφαία του Πίντερ, περιγράφει την επτάχρονη ερωτική σχέση τής, παντρεμένης με τον Ρόμπερτ, Έμα με τον στενό του φίλο Τζέρι, επίσης παντρεμένο -η γυναίκα του Τζούντιθ δεν εμφανίζεται-, αλλά ακολουθώντας αντεστραμμένη χρονολογική διαδοχή στις σκηνές του -ξεκινάει απ’ το 1977, με μια συνάντηση των δυο πρώην εραστών, δυο χρόνια μετά τη διακοπή της σχέσης τους κι αμέσως μετά το διαζύγιο που πήραν η Έμα κι ο Ρόμπερτ, και φτάνει μέχρι το 1968, όταν η σχέση ξεκίνησε. Φωτίζοντας, έτσι, μοναδικά, με εξαιρετικά λεπτό αλλά και ψυχρό τρόπο και με άκρως λιτό διάλογο, με πιντερικές παύσεις και σιωπές, με υπονοούμενα αλλά και χωρίς καθόλου να του λείπει το χιούμορ, ψέματα και κρυμμένα μυστικά, υποκριτικές στάσεις και ανατροπές αυτής -κι όχι μόνον αυτής...- της ερωτικής σχέσης.
Η «Προδοσία», βασισμένη, όπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, στην επτάχρονη -απ’ το 1962 μέχρι το 1969- εξωσυζυγική σχέση του, παντρεμένου τότε με την ηθοποιό Βίβιεν Μέρτσαντ, Πίντερ με την επίσης παντρεμένη τηλεπαρουσιάστρια του BBC Τζόαν Μπέικγουελ, έκανε την πρεμιέρα της στο Λονδίνο, στο Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Πίτερ Χολ, το 1978, με πρωταγωνιστές την Πενέλοπι Γουίλτον, τον Μάικελ Γκάμπον και τον Ντάνιελ Μάσι ενώ το 1983 μεταφέρθηκε, σε σενάριο του ίδιου του Πίντερ και σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Τζόουνς, στον κινηματογράφο με τους Πατρίσια Χοτζ, Τζέρεμι Άιρονς και Μπεν Κίνγκσλεϊ στους τρεις βασικούς ρόλους.
Στην Ελλάδα το έργο πρωτοπαρουσίασε -φυσικά...- ο Κάρολος Κουν με το «Θέατρο Τέχνης» στο Υπόγειο σε μια εξαιρετική παράσταση με πρωταγωνιστές την Ρένη Πιττακή, τον Αντώνη Θεοδωρακόπουλο και τον Μίμη Κουγιουμτζή και με τον -τριτοετή, τότε, ακόμα, σπουδαστή της δραματικής σχολής του «Θεάτρου Τέχνης»- Τάκη Παπαματθαίου σ’ ένα μικρό ρόλο. Το πιο πρόσφατο ελληνικό ανέβασμα του έργου έγινε μόλις τη λήγουσα σεζόν, απ’ το ΚΘΒΕ, σε σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή με τους Ειρήνη Μουρελάτου, Άγη Εμμανουήλ και Νίκο Γεωργάκη. Εξαιτίας ατυχήματος του τελευταίου οι παραστάσεις διακόπηκαν πρόωρα και οι υποσχέσεις ότι θα επαναληφθούν δεν τηρήθηκαν.
Ας σημειωθεί πως την «Προδοσία», απ’ τα πιο πολυπαιγμένα στην Ελλάδα έργα του Πίντερ -πιθανόν ως ένα απ’ τα πιο προσιτά του-, σκηνοθέτησε το 2011/2012 κι ο ίδιος ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Πειραιά Νίκος Διαμαντής στο δικό του θέατρο «Σημείο».
Ο Γιάννης Μόσχος, σκηνοθέτης με πολλές, όπως, έχει αποδείξει, δυνατότητες αλλά «χαμηλού προφίλ», που καταπιάνεται για πρώτη φορά με Πίντερ, σχεδιάζει μια «περιηγητική» παράσταση στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου, η οποία θ’ ανοίγει και θα κλείνει στη σκηνή του.  
Προς το παρόν ετοιμάζει για το Φεστιβάλ Αθηνών την επανάληψη (14 και 15 Ιουνίου), λόγω μεγάλης επιτυχίας, της σύνθεσής του αποσπασμάτων από έργα του Τσέχοφ «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας» που παίχτηκε πέρσι.

No comments:

Post a Comment