October 9, 2022

Ακόμα παλαιότερη η πρώτη «στέγη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια… 162
 
Σίγουρα δεν ήταν το «Θέατρο Τέχνης», θεατρικά, η «πρώτη στέγη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, όπως σας έγραφα στο totetartokoudouni.blogspot.com, στις 8 Οκτωβρίου. Αλλά δεν ήταν και το θέατρο «Διονύσια» της Καλλιθέας, όπου ο Αδαμάντιος Λαιμός ανέβασε, το καλοκαίρι του 1950, με το θίασό του, το έργο του Καμπανέλλη «Χορός πάνω στα στάχυα», όπως πίστευα κι όπως εμφανιζόταν στα βιογραφικά του κι εμφανίζεται στην επίσημη σελίδα του.
Η καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ κ. Κωνστάντζα Γεωργακάκη με ενημέρωσε πως το «Εφηβικόν Θέατρον Ελλάδος» ήταν που παρουσίασε πρώτο Καμπανέλλη: το έργο του «Το δάσος του κακού» -το οποίο στην επίσημη σελίδα του εμφανίζεται ως άπαιχτο-, σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεωργιάδη, με σκηνικά και κοστούμια του Ιάσονα Μολφέση, τη χειμερινή θεατρική περίοδο 1950/1951 -συγκεκριμένα στις 26 Φεβρουαρίου 1950, δηλαδή ΠΡΙΝ απ’ τον «Χορό πάνω στα στάχυα». Κατά πάσα πιθανότητα στο θέατρο «Κοτοπούλη - Rex» που φιλοξένησε το θίασο.
Η πληροφορία, μάλιστα, έχει δημοσιευτεί σε κείμενο της κ. Γεωργακάκη, το 2006, στον τόμο των πρακτικών συνεδρίου που διοργανώθηκε απ το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, προς τιμήν του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Πρόσφατα, με αφορμή το βιβλίο της για τον Άλκη Θρύλο «Η ιστορία ενός θρύλου: Η Ελένη Ουράνη και η θεατρική κριτική (1915-1971)», το αναφέρει και η κ. Βαρβάρα Γεωργοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

No comments:

Post a Comment