August 13, 2022

Η «ιερά θυμέλη» της Επιδαύρου και πώς να την... υπερπηδήσετε

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 142

 

Η -υπέροχη- Ελένη της Έμιλυ Κολιανδρή, κάθε τόσο, να φρενάρει προ της θυμέλης, να διστάζει, να «αμηχανεί» και, μετά -χοπ!-, να την πηδάει μ’ ένα χαριτωμένο χοροπηδητό. Κι ο απολαυστικός Θέμης Πάνου-Μενέλαος να την ακολουθεί.  

«Μην αγγίζετε τη θυμέλη!», «Ανίερο!» «Ιεροσυλία!». Υπάρχει μια «παράδοση», ένας άγραφος νόμος που δεν ξέρω 

από πού και πότε ξεκίνησε: αυστηρώς να μην «επιτρέπεται» στους ηθοποιούς που παίζουν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου να πατούν στη μαρμάρινη θυμέλη, στο κέντρο της ορχήστρας. Ουαί και αλίμονο σ’ όσους δεν ήξεραν και 

παραβίασαν τον άγραφο το νόμο: τους έψεξαν, τους κατάγγειλαν γραπτώς, τους έκραξαν -με τ’ αυτιά μου έχω ακούσει παλιότερο άνθρωπο του θεάτρου, εν ώρα παράστασης, να φωνάζει στεντορείως «ε, όχι στη θυμέλη!»...

Ο Βασίλης Παπαβασιλείου το ξέρει, βέβαια, αυτό. Και είχε την ευφυΐα να το χρησιμοποιήσει -ή αυτοσχεδίασαν οι ηθοποιοί;-, ως εύρημα, στην «Ελένη» του -την παράσταση του ΚΘΒΕ: «Πώς δεν πατάς τη θυμέλη; Πηδώντας την!». Όσοι ξέρουμε την «παράδοση» αυτή και βρεθήκαμε στην Επίδαυρο -εγώ πήγα για να ξαναδώ την τόσο τερπνή παράσταση που ’χα δει στον Βύρωνα πέρσι- το απολαύσαμε το εύρημα αυτό. Και ξεραθήκαμε στο γέλιο. 

Για την παράσταση που χτες συγκέντρωσε γύρω στους 6000 θεατές, αριθμό καθόλου ευκαταφρόνητο για τετραήμερο Δεκαπενταύγουστου, σας τα χω ’πει στο totetartokoudouni.blogspot.com πέρσι, στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 -τι μετάφραση! Τι διανομή! Τι καλοδιδαγμένοι ηθοποιοί! Τι φινετσάτο χιούμορ! Τι όλα! Και το κείμενο πρόσφατα το ξανανέβασα στο face book. Δεν έχω να προσθέσω ή να αφαιρέσω κάτι. Ελπίζω ότι, όσοι δεν την έχετε δει, θα τη δείτε σήμερα την Επίδαυρο ή σε κάποια απ’ τις επόμενες πιάτσες όπου θα παιχτεί. 

Η «Ελένη» του Ευριπίδη στην κατά Βασίλη Παπαβασιλείου εκδοχή πιστεύω πως έχει μέλλον. Το ΚΘΒΕ, ως μέλος, μάλιστα, της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης, φρονώ πως θα ’πρεπε να την προωθήσει στο εξωτερικό. Τιμήν του περιποιεί.

No comments:

Post a Comment