December 9, 2021

Η ευτυχής και η ατυχέστατη ελληνική εμπειρία της Λίνα Βερτμίλερ...

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 94
 
Να θυμίσω ότι η Λίνα Βερτμίλερ, που μας άφησε χρόνους, πλήρης ημερών -στα 93 της-, σήμερα, σκηνοθέτρια του κινηματογράφου -και σεναριογράφος-, διάσημη και βραβευμένη, που ασχολήθηκε, όμως, και με τη σκηνοθεσία θεάτρου και όπερας, είχε συνδεθεί με την Ελλάδα δις.
Το 1996-1997 είχε μετακληθεί απ’ την Εθνική Λυρική Σκηνή κι ανέβασε,
στο «Ολύμπια», την «Μποέμ» του Τζάκομο Πουτσίνι, με -εντυπωσιακά- σκηνικά και κοστούμια του συζύγου της Ενρίκο Γιομπ και με αρχιμουσικό τον επίσης Ιταλό Πάολο Όλμι. Ήταν μια παράσταση αρκετά καλή, η οποία είχε γκραν σουξέ -μπήκε στο ρεπερτόριο και δεν ξέρω πόσες φορές επαναλήφθηκε. Αυτή ήταν η ευτυχής ελληνική εμπειρία της ιταλίδας σκηνοθέτριας.
Διότι είχε και μια ατυχέστατη. Εκλήθη να σκηνοθετήσει και στο Φεστιβάλ Επιδαύρου του 2000. Πρότεινε μια σύνθεση από έργα του Μενάνδρου, με τον τίτλο «Μενανδρέα», η οποία έγινε δεκτή κι η παράσταση περιλήφθηκε στο πρόγραμμα της Επιδαύρου. Όλα ετοιμάστηκαν αλλά το -ανοργάνωτο- Φεστιβάλ, την τελευταία στιγμή κι αφού το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί, έκανε πίσω στο οικονομικό κι η παράσταση ναυάγησε. Και γίναμε διεθνώς ρεζίλι...
Να συμπληρώσω ότι και το ελληνικό θέατρο
συνδέθηκε με την Λίνα Βερτμίλερ: το γραμμένο απ’ τη ίδια σενάριο της ταινίας της «Ταινία έρωτα και αναρχίας ή Σήμερα το πρωί στις 10, στην οδό Ανθέων, στον γνωστό οίκο ανοχής...» -πολύ αγαπούσε τους  μακροσκελείς τίτλους στις ταινίες της- διασκευάστηκε για το θέατρο και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στο τότε θέατρο «Αλάμπρα» του Εδμόνδου Φυρστ, τη σεζόν 1992/1993, με τον τίτλο «Έρωτας και αναρχία», σε μετάφραση Άννας Βαρβαρέσου-Τζόγια και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη με, μεταξύ άλλων, τους Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου, που ’χε και την παραγωγή, Μιχάλη Μητρούση, Γιάννη Μόρτζο, Ιωάννα 
Τσιριγκούλη, Νίκο Μαστοράκη, Δήμητρα Ζέζα, παράσταση που βιντεοσκοπήθηκε, μάλιστα, απ’ το Mega, σε τηλεσκηνοθεσία Ελένης Μαβίλη. Το έργο ανέβηκε και το 2018/2019 στο «Bios», ως «Ιστορία έρωτα και αναρχίας», σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά, με Διαμαντή Καραναστάση, Δώρα Χρυσικού, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου κι άλλους.

No comments:

Post a Comment