October 16, 2021

Άνια Χαρτερός: μια διεθνής της όπερας, μισή Ελληνίδα

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 85 
 
Ania Harteros. Άνια Χαρτερός. Μια έξοχη δραματική σοπράνο. Με μεστή φωνή. Πανέμορφη. Λυγερή. Και πολύ καλή ηθοποιός -μου θυμίζει φυσιογνωμικά την Αγνή Μπάλτσα. Τη βλέπω -και την ακούω- στο Mezzo liveHD να ερμηνεύει Αμέλια στον υπέροχο «Χορό μεταμφιεσμένων» του Τζουζέπε Βέρντι. Μια παράσταση της Κρατικής Βαβαρικής Όπερας -του Μονάχου δηλαδή-, με μαέστρο τον Ζούμπιν Μέετα και σε σκηνοθεσία Γιόζεφ Ίρατ, με Ρικάρντο τον Πολονό Πιοτρ Μπετσάλα και Ρικάρντο τον Ρουμάνο Τζόρτζε Πετεάν, παλιότερη -του 2016. Και τη βλέπω -συμπαθέστατη- στον τελικό χαιρετισμό να αποθεώνεται.
Έχω ακούσει το όνομα της Άνια Χαρτερός -αλλά δεν την είχα ακούσει ποτέ. Ψάχνω: γερμανίδα σοπράνο, γεννημένη από έλληνα πατέρα και γερμανίδα μητέρα! Γκουγκλάρω το επώνυμο Χαρτερός στα ελληνικά και μου βγαίνουν πολλά, αποκλειστικά στην Ρόδο. Προφανώς είναι ένα ροδίτικο επώνυμο. Κι ο πατέρας Χαρτερός, προφανώς, είναι έλληνας μετανάστης (;) στην Γερμανία.
Συμπέρασμα: άλλη μια -μισή έστω- Ελληνίδα της όπερας, βραβευμένη με διεθνή βραβεία, που διαπρέπει διεθνώς -Βιένη, Παρίσι, Λονδίνο, Δρέσδη, Φρανκφούρτη, Κολονία, Αμβούργο, Βερολίνο, Άμστερνταμ, Λιον, Όσλο, Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ..., έως και στην Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Ιόρκης έχει τραγουδήσει. Τι κρίμα να μην τις έχουμε γνωρίσει αυτές τις φωνές ζωντανά και στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται, μάλιστα, και οι ρίζες τους...

No comments:

Post a Comment