February 2, 2018

Φεστιβάλ Αθηνών τιμάει Λούλα Αναγνωστάκη: Ρούλα Πατεράκη και Γιάννης Μόσχος σκηνοθετούν


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Μεγάλο τιμητικό αφιέρωμα στην Λούλα Αναγνωστάκη, το πρώτο μετά το θάνατό της στις 8 του περασμένου Οκτωβρίου, οργανώνει το Φεστιβάλ Αθηνών. Στο πόντιουμ του σκηνοθέτη, η Ρούλα Πατεράκη κι ο Γιάννης Μόσχος -και οι δυο απ’ την Θεσσαλονίκη, συμπατριώτες της συγγραφέα που, όπως κι εκείνη, έχουν μετοικίσει κι εγκατασταθεί στην Αθήνα.
Επτάωρη παράσταση σε δυο ανεξάρτητα μέρη και σε δυο διαφορετικούς χώρους της «Πειραιώς 260» θ’ ανεβάσει στις 17, 18 και 19 Ιουνίου η Ρούλα Πατεράκη συνθέτοντας δραματουργικά ένα πανόραμα απ’ το συνολικό έργο -13 έργα (μονόλογοι, μονόπρακτα και δίπρακτα)- της συγγραφέα που
σημάδεψε το σύγχρονο ελληνικό θέατρο, το οποίο θα καταλήγει με το μονόλογό της «Ο ουρανός κατακόκκινος» -που πρωτοπαρουσιάστηκε τη σεζόν 1998/1999, απ’ το Εθνικό Θέατρο, στην τότε Νέα Σκηνή του, σε σκηνοθεσία Βίκτωρα Αρδίττη, με την Βέρα Ζαβιτσιάνου για την οποία κι είχε γραφτεί, ενταγμένος, μαζί με μονόπρακτα ξένων συγγραφέων, σε παράσταση με τον τίτλο «Εμείς οι άλλοι. (Κείμενα και μουσικές για τη σύγχρονη διάλυση)»-, μονόλογο που θα ερμηνεύει η ίδια η Ρούλα Πατεράκη. Το κοινό θα μπορεί να δει ολόκληρη την επτάωρη παράσταση την ίδια μέρα ή καθένα απ’ τα δυο μέρη της σε μέρα ξεχωριστή. 
Ο Γιάννης Μόσχος θα σκηνοθετήσει μέσα στον Ιούνιο, λίγο νωρίτερα, την «Πόλη» της Λούλας Αναγνωστάκη -το μεσαίο, μετά την «Διανυκτέρευση» και πριν απ την (πολυπαιγμένη) «Παρέλαση», απ τα τρία μεγάλα μονόπρακτα του τρίπτυχου με τον γενικό τίτλο «Η πόλη» με το οποίο παρουσίασε τη συγγραφέα ο Κάρολος Κουν στο «Υπόγειο» του «Θεάτρου Τέχνης», το
χειμώνα του 1964/1965, εκτινάσσοντάς την αμέσως στην πρώτη γραμμή των σύγχρονων ελλήνων θεατρικών συγγραφέων. «Η πόλη» έχει παρουσιαστεί για τελευταία φορά το καλοκαίρι του 2014, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην «Πειραιώς 260», απ την Ομάδα «Χρώμα», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Χατζή, μαζί, ως τρίπτυχο -όπως στο αρχικό ανέβασμα του Κουν-, με την «Διανυκτέρευση» και την «Παρέλαση», εδώ με τον γενικό τίτλο «Η τριλογία της πόλης».
Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί Λούλα Αναγνωστάκη ή παίζει σε έργο της ενώ ο Γιάννης Μόσχος έχει ήδη ανεβάσει την «Παρέλασή» της, για το «Θέατρο του Νότου» του Γιάννη Χουβαρδά, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, στην Κεντρική Σκηνή του «Αμόρε», το 2005/2006.
Η Ρούλα Πατεράκη έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με το Φεστιβάλ Αθηνών -ως σκηνοθέτρια και ως ηθοποιός. Η πιο πρόσφατη ήταν στο περσινό (2017) Φεστιβάλ, όταν έπαιξε τον έναν απ’ τους τρεις ρόλους στο έργο του Βέρνερ Σβαμπ «Οι προεδρίνες» που σκηνοθέτησε η Ζωή Χατζηαντωνίου.

Ο Γιάννης Μόσχος με το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί μια έως τώρα φορά, όταν ανέβασε -απολαυστικά- στο Φεστιβάλ του 2014, μια σύνθεση βασισμένη σε διηγήματα και μικρά αποσπάσματα θεατρικών του Αντόν Τσέχοφ με τον τίτλο «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας». Η παράσταση είχε τόση επιτυχία ώστε επαναλήφθηκε και στο Φεστιβάλ Αθηνών του 2015.
Ας σημειωθεί ότι, στο μεταξύ, ο Μάνος Καρατζογιάννης ετοιμάζει, στο θέατρο «Σταθμός», ένα δίπτυχο με τον τίτλο «Ο ουρανός… και το παντελόνι του» όπου ζευγαρώνει τους μονολόγους «Αυτός και το παντελόνι του» του Ιάκωβου Καμπανέλλη και «Ο ουρανός κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη, που θα ερμηνεύσουν, αντίστοιχα, ο Ηλίας Λογοθέτης κι η Νένα Μεντή.
Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών στην Λούλα Αναγνωστάκη θα ολοκληρώνεται με έκθεση, έκδοση καταλόγου-λευκώματος και ημερίδα.
Την Δευτέρα. εξάλλου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος δίνει συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα των δυο Φεστιβάλ (Φωτογραφίες: 1.Σπύρος Στάβερης, 5.Τάσος Θώμογλου).

No comments:

Post a Comment