October 21, 2017

Μένης Κουμανταρέας και πάλι στη σκηνή: η Έφη Θεοδώρου ανεβάζει την «Κυρία Κούλα» στο «Faust»



Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Η Έφη Θεοδώρου ανεβάζει στη σκηνή του «Faust», στις 24 Νοεμβρίου, τη λεπταίσθητη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα «Η κυρία Κούλα», σε δική της σκηνική προσαρμογή, με την εξαίρετη ηθοποιό Μαρία Ζορμπά στον επώνυμο ρόλο και τον Κωνσταντίνο Πλεμμένο.
Στη νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα, που δολοφονήθηκε άγρια το 2014, ανάμεσα σε μια ώριμη, συντηρητική γυναίκα, παντρεμένη και μητέρα δυο παιδιών, την κυρία Κούλα, και σ’ έναν ανέμελο νέο, φοιτητή, τον Μίμη, που συναντιούνται καθημερινά σ’ ένα βαγόνι του Ηλεκτρικού, στη διαδρομή απ’ το Θησείο έως την Κηφισιά και μ ενδιάμεσους σταθμούς το Μοναστηράκι, όπου ανεβαίνει εκείνη, και τον Άγιο Νικόλαο, όπου διατηρεί γκαρσονιέρα εκείνος, πλέκεται μια ερωτική ιστορία. Γύρω τους, η χαοτική Αθήνα κι η ανελέητη καθημερινότητά της. Πρόκειται για μια ιστορία απλή, με ήρωες συνηθισμένους που τολμούν να κάνουν, για λίγο, το όνειρο, πραγματικότητα.
Ο Μένης Κουμανταρέας έγραψε την «Κυρία Κούλα στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ( εκδόθηκε το 1978 και κυκλοφορεί απ’ τον «Κέδρο»). Το -πιο σύντομο- βιβλίο του αγαπήθηκε πολύ απ’ το κοινό κι είχε μεγάλη απήχηση .Ο συγγραφέας επεξεργάζεται τα δικά του προσωπικά συναισθήματα στις συχνές, εκείνη την περίοδο, διαδρομές του με τον Ηλεκτρικό κι η νουβέλα αυτή κρύβει μέσα της πολλά προσωπικά του βιώματα. « Η κυρία Κούλα είμαι εγώ», είχε πει, στον απόηχο του Φλομπέρ και του Τσίρκα, σε μια συνέντευξή του. 

«Ο συγγραφέας», σημειώνεται, «καταγράφει με μοναδικό τρόπο την περιπέτεια του έρωτα ανάμεσα σε δυο πρόσωπα κοινωνικά και ηλικιακά αταίριαστα που όμως τολμούν να σπάσουν τα κοινωνικά πρότυπα και να διεκδικήσουν ένα χώρο για το όνειρο, μέσα στους ρυθμούς της επανάληψης που έχει η καθημερινότητα: διαδρομές, στάσεις, αναχωρήσεις, ο δημόσιος κι ο αυστηρά ιδιωτικός χώρος, συγκρούσεις και συμφιλιώσεις είναι το σκηνικό μέσα στο οποίο ο Κουμανταρέας ‘σκηνοθετεί’ με λεπτότητα κι ευαισθησία αυτή την αναπάντεχη συνάντηση της 


Κούλας και του Μίμη, ήρωες του καιρού τους, αναμφίβολα, αλλά και παντός καιρού. Είναι εκεί το μυστήριο του έρωτα, ο φόβος του γήρατος και του θανάτου, η απόπειρα να μην ‘είναι η μοναξιά η μόνη φυσική κατάσταση του ανθρώπου’, όπως θα υποστηρίξει αργότερα ο συγγραφέας, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ρεαλισμού και μελαγχολίας».
«Η κυρία Κούλα» πρωτοανέβηκε στη σκηνή, σε μεταγραφή για το θέατρο Άκη Δήμου και σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη, στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» της οδού Φρυνίχου, τη σεζόν 2010/2011, με την Λυδία Κονιόρδου στον επώνυμο ρόλο, τον Γιώργο Φριντζήλα και την Ειρήνη Ιγγλέση.
Ήδη, όμως, είχε γίνει, απ’ το 1983, τηλεταινία για την ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, με την Βέρα Ζαβιτσιάνου και τον Φίλιππο Σοφιανό.
Την περασμένη θεατρική περίοδο 2016/2017 είχε ανεβεί στη σκηνή και το μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα «Βιοτεχνία υαλικών»: στο θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, σε διασκευή Γιάννη Μπουραζάνα και σκηνοθεσία Άγγελου Χατζά.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια για την «Κυρία Κούλα» της Έφης Θεοδώρου θα ’ναι της Ασης Δημητρολοπούλου, οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη και σε ζωντανή κάμερα ο Μικές Γλύκας.
Ας σημειωθεί ότι αυτόν τον καιρό επαναλαμβάνεται στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν» η πιο πρόσφατη -σεζόν 2016/2017- παράσταση -εξαίρετη παράσταση- που ’χει σκηνοθετήσει η Έφη Θεοδώρου, σε δική της δραματουργία: «Η λέσχη», πρώτο μέρος της τριλογίας «Ακυβέρνητες πολιτείες» του Στρατή Τσίρκα, συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του «Θεάτρου Τέχνης».

No comments:

Post a Comment