April 20, 2016

Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος σκηνοθετεί «Στρίψιμο της βίδας»« για Θάλεια Ματίκα


Το Τέταρτο Κουδούνι / Είδηση 


Ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος θα σκηνοθετήσει, σε μετάφρασή του, τον επόμενο χειμώνα, στο θέατρο «Άνεσις», το έργο του Αμερικανού Τζέφρι Χάτσερ «Το στρίψιμο της βίδας», διασκευή για δυο πρόσωπα του γκόθικ μυθιστορήματος τρόμου και φαντασμάτων του συμπατριώτη του Χένρι Τζέιμς, για την Θάλεια Ματίκα, όπως ήδη έγραψε ο Βασίλης Μπουζιώτης στην «Real News», και τον Ιάσονα Παπαματθαίου.
Βασισμένη στην αριστουργηματική, προκλητική ιστορία αγωνίας, τρόμου και καταπιεσμένης σεξουαλικότητας του Τζέιμς, η προσαρμογή αυτή για το θέατρο, απ’ τον Χάτσερ, του μυθιστορήματος -που ’χει σημαδέψει τη λογοτεχνία του φανταστικού- συμπυκνώνει τη διάσημη ιστορία και της δίνει περαιτέρω ώθηση:

μια νεαρή γκουβερνάντα φτάνει σ’ ένα απομονωμένο αγγλικό αρχοντικό για ν’ αναλάβει τη φροντίδα του Μάιλς και της Φλόρα, δυο παιδιών που πρόσφατα έμειναν ορφανά και που τα κηδεμονεύει ένας μακρινός θείος τους. Η προκάτοχός της, η δεσποινίς Τζέσελ, αυτοκτόνησε -πνίγηκε-, όταν έμεινε έγκυος απ’ τον σαδιστή υπηρέτη Πίτερ Κουίντ, ο οποίος, σύντομα, βρέθηκε κι αυτός νεκρός, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες.
Η καινούργια γκουβερνάντα αρχίζει να βλέπει τα φαντάσματα της Τζέσελ και του Κουίντ που στοιχειώνουν τα παιδιά και πρέπει να βρει έναν τρόπο για να σταματήσει τους δαίμονες πριν είναι πολύ αργά. Αλλά ένα τρομακτικό ερώτημα τη βασανίζει: τα φαντάσματα είναι πραγματικά ή προϊόν της πυρετώδους φαντασίας της;
Το συναρπαστικό μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς (1898) γνώρισε πολλές «μεταποιήσεις» -για το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, έγινε μπαλέτο, έγινε όπερα -απ’ τον Μπέντζαμιν Μπρίτεν…
Η διασκευή για το θέατρο του Τζέφρι Χάτσερ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1996. Στην Ελλάδα το έργο πρωτοανέβασε ο Θωμάς Μοσχόπουλος για το «Θέατρο του Νότου» του Γιάννη Χουβαρδά, στον «Εξώστη» του «Αμόρε», με την Άννα Μάσχα και τον Αργύρη Ξάφη, τη σεζόν 2000/2001. Το χειμώνα 2012/2013 παρουσιάστηκε κι απ’ την Ομάδα Θεάτρου και Χορού «MoveInContact», ως συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, σε σκηνοθεσία Πάρη Μαντόπουλου, με την Άννα Μερτζάνη και τον Κωνσταντίνο Ρεπάνη, στο «Θεατροδρόμιο» της Κοζάνης για να μεταφερθεί, την επόμενη σεζόν 2013/2014, στην Αθήνα, στο θέατρο «Εν Αρχή».
Ο καλός ηθοποιός Δημοσθένης Παπαδόπουλος, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία στο «Στρίψιμο της βίδας», εγκατεστημένος, τα τελευταία χρόνια, στο Βερολίνο, όπου κάνει πια καριέρα, επανήλθε φέτος πρόσκαιρα στην Ελλάδα, καθώς το ενδιαφέρον του για τη σκηνοθεσία, με την οποία είχε ήδη καταπιαστεί, μεγαλώνει, για να ανεβάσει στο «Cartel» μια εξαιρετική παράσταση του «Καζιμίρ και Καρολίνα» του Έντεν φον Χόρβατ -παίζεται ακόμα και, μάλιστα, με τον Ιάσονα Παπαματθαίου, που θα παίξει και στο «Στρίψιμο», στη διανομή.
Ο Σταύρος Λίτινας έχει επωμιστεί τα σκηνικά κι ο Σάκης Μπιρμπίλης τους φωτισμούς.
Η πρεμιέρα προσδιορίζεται για τα μέσα του Ιανουαρίου κι η παράσταση προορίζεται για τα Δευτερότριτα. Το «Άνεσις» θ’ ανοίξει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου με την επανάληψη, μετά την επιτυχία που είχε, του «Έγκλημα και τιμωρία», διασκευή του εμβληματικού μυθιστορήματος του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι απ’
τον Γεωργιανό Λεβάν Τσουλάτζε ο οποίος έχει υπογράψει και τη σκηνοθεσία, με Ρασκόλνικοφ τον Τάσο Ιορδανίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του «Άνεσις», και Πορφίρι Πετρόβιτς τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Στο ρόλο της Σόνια Μαρμελάντοβα, που φέτος ερμηνεύει η Θάλεια Ματίκα, θα την αντικαταστήσει η Αννίτα Κούλη.

No comments:

Post a Comment