June 23, 2024

Φάρος σε τοπίο θολό

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 230

Δουλεύει, εδώ και χρόνια, πολύ και με πάθος πάνω στα θέματα αυτά. Ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος. Καρπός αυτής της τεράστιας δουλειάς και αυτού του πάθους είναι το καινούργιο του βιβλίο: «ΛΟΑΤΚΙ+. Δικαιώματα και ελευθερίες». Που τόλμησαν -1200 σχεδόν σελίδες!- να αναλάβουν οι Εκδόσεις Σάκκουλα.

Η παρουσίαση έγινε στην «Μικρή Σκηνή» που παραχώρησε η «Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση. Κι ήταν απ’ τις καλύτερες που χω παρακολουθήσει: δυο ώρες κύλησαν χωρίς να το καταλάβω κρατώντας αμείωτη την προσοχή μου και κινώντας διαρκώς το ενδιαφέρον μου. Γιατί οι έξι που κλήθηκαν για την παρουσίαση -Άννα Απέργη, Ρένα Δούρου, Γιάννης Εριφυλλίδης, Μιχάλης Λώλης, Κίμων Μελικέρτης, Κατερίνα Τρίμμη, με συντονιστή τον Νίκο Ευσταθίου- και, στο τέλος, ο συγγραφέας που απάντησε σε ερωτήσεις είχαν όλοι κάτι- όχι κάτι, για να ακριβολογώ πολλά, εξαιρετικά ενδιαφέροντα να πει ο καθένας απ’ το χώρο του. Αναλύοντας τα βασικά απ’ τα δέκα κεφάλαια του βιβλίου.

Κι όλοι συμφώνησαν: πως το βιβλίο αυτό, ο τόμος αυτός αποτελεί ένα φάρο στο θολό, ακόμα, τοπίο των ΛΟΑΤΚΙ+. Διότι έχουν αρκετά γίνει τα τελευταία χρόνια -νόμος για σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, νόμος για την ταυτότητα φύλου, νόμος για τον γάμο ομοφύλων...- αλλά παντού ατέλειες, κενά, τρύπες, προβλήματα... Όπως αναφέρθηκε έχουν γίνει το μισά. Κι αν μετρήσω όλα όσα είπανε οι ομιλητές, μερικά πολύ «μελαγχολικά», θα ’λεγα το ένα τρίτο.

Θέλω να ελπίζω ότι το βιβλίο αυτό του Βασίλη Σωτηρόπουλου θα βοηθήσει να υλοποιηθούν και τα υπόλοιπα. Προς το παρόν είναι ένας πολύτιμος μπούσουλας για να πλοηγηθεί η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα κι οι νομικοί, οι ικανοί, να τη στηρίξουν. Και όχι βέβαια αυτοί οι θλιβεροί που την μποϋκοτάρουν, συνήθως με χυδαίο τρόπο.

No comments:

Post a Comment