November 17, 2020

Σήμερα οι αστυνομικοί του Πολυτεχνείου ακούν Κοροβέση!

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 31
 
Είναι απόλυτα «νομοταγές». Το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Δε συμμετέχει σήμερα σε πορείες, παίρνει όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας απ’ τον covid-19, μάσκες κλπ... Αλλά τη φωνή του κανείς δεν μπορεί να τη φιμώσει.
Τα μπαλκόνια των γραφείων του, Κάνιγγος και Στουρνάρη, βρίσκονται απέναντι απ’ την πλαϊνή πόρτα του Πολυτεχνείου. Όπου μέσα -ω, της ειρωνείας!-, σήμερα, 17 Νοέμβρη, είναι οχυρωμένοι εκατοντάδες αστυνομικοί. Και στα μπαλκόνια του έχει στημένα μεγάφωνα. Απ’ όπου μεταδίδονται μουσικές -μουσικές της Ημέρας. Αλλά και κάτι πιο σημαντικό. Κάτι απολύτως ταιριαστό -πιο ταιριαστό δε γίνεται- και συμβολικό. Ηθοποιοί απ’ όλη την Ελλάδα, διαδικτυακά, άρα ασφαλώς, διαβάζουν τους «Ανθρωποφύλακες», το βιβλίο του Περικλή Κοροβέση, του οποίου τα δικαιώματα παραχώρησε η σύντροφός του Μαρία Κατεργάρη. Τη σημαντικότερη, ίσως, μαρτυρία, για το τι σήμαινε Χούντα και βασανιστήρια, γραμμένη ΜΕΣΑ στην Χούντα. Την Χούντα που το Πολυτεχνείο δεν την ανέτρεψε αλλά άνοιξε το δρόμο για να γκρεμιστεί. Οι φωνές των -ανώνυμων- ηθοποιών και τα λόγια του βασανισμένου απ’ την Χούντα Κοροβέση -που δεν ήταν ο μόνος, ανάμεσα στους πολλούς βασανισμένους κι η, επίσης ηθοποιός, Κίττυ Αρσένη- ηχούν στ’ αυτιά των αστυνομικών. Έστω κι ένας να τ’ ακούσει -αλλά να τ’ Ακούσει- θα ’ναι κέρδος. 
Η χειρονομία, η δράση αυτή του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών είναι, ίσως, η σημαντικότερη που γίνεται σήμερα. Η ψυχή του ηθοποιού Περικλή Κοροβέση, που μας άφησε πριν από λίγους μήνες, γι αυτό και η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του, θα αγάλλεται. Όπως και των υπόλοιπων που αγωνίστηκαν για χάρη μας και που τους χρωστάμε ΠΟΛΛΑ. Μπράβο παιδιά! 

No comments:

Post a Comment