«A Quiet Evening of Dance». Χορογραφία: Γουίλιαμ Φόρσάιθ.
Η «νέα παραγωγή» του εκ των κορυφαίων του σύγχρονου χορού, του ακούραστου, 70χρονου, πια, Αμερικανού Γουίλιαμ Φόρσάιθ δεν είναι εντελώς νέα. Ο Φόρσάιθ, κατά το συνήθειό του, «ξαναμαγειρεύει» δυο παλιές δουλειές του, το «Duo 2015» (1996)
-με τον τίτλο, πια «Dialogue»-, και το «Catalogue (Second Edition)» (2016), τις οποίες, επιδέξια, δένει με δυο καινούργιες (2018) - «Epilogue» και «Seventeen/Twenty One»- συνθέτοντας μια παράσταση σε δυο μέρη όπου κυριαρχούν τα ντουέτα με τους εφτά χορευτές του, όλους επί σκηνής μόνο στο φινάλε. Τα κομμάτια του πρώτου μέρους χορογραφούν είτε -κάποια- τη σιωπή και τους ήχους απ’

μια αίσθηση, απλώς, ζεστάματος, προθέρμανσης, πρόβας -πληκτικό το βρήκα. Στο δεύτερο μέρος το ύφος αλλάζει. Μουσική μπαρόκ -οργανικά κομμάτια απ’ το «Ιππόλυτος και Αρικία», την πρώτη (1733) όπερα του Γάλου Ζαν-Φιλίπ Ραμό, και τα ντουέτα, που συνεχίζονται, φιλτράρουν μνήμες κλασικού μπαλέτου, απ’ την εποχή του μπαρόκ και των αυλικών χορών, μέσα απ’ το πρίσμα του σύγχρονου χορού του 21ου αιώνα -ο τίτλος «Seventeen/Twenty One» («17ος αιώνας/21ος») είναι εκφραστικότατος. Υψηλού επιπέδου οι χορευτές του Φόρσάιθ αλλά ομολογώ ότι περισσότερο εντυπωσιάστηκα απ’ τον κουρδικής καταγωγής, γεννημένο στην Γερμανία, Ραούφ -«RubberLegsz»
(«Λαστιχοπόδη»)- Γιασίτ, εκ του μπρέικ ντανς εκπορευόμενο κι εντελώς διαφορετικής απ’ τους άλλους, παιδείας, τον οποίο, όμως, ο χορογράφος θαυμαστά έχει δέσει μαζί τους. Μια βραδιά που άργησε αλλά, τελικά, με κέρδισε (Φωτογραφίες: Bill Cooper).
(Το -όπως πάντα δωρεάν- κι εν μέρει δίγλωσσο -ελληνικά κι
αγγλικά- πρόγραμμα, μ’ ένα όχι πολύ σαφές σημείωμα για την παράσταση, -περιττά- αποσπάσματα ξένων κριτικών, που παραπέμπουν σε διαφημιστικό φλάιερ, κι ένα εκτεταμένο βιογραφικό του Φόρσάιθ).
«Στέγη» του Ιδρύματος Ωνάση / Κεντρική Σκηνή, «Sanler’s Wells» London, 7 Φεβρουαρίου 2019.
No comments:
Post a Comment