Το Τέταρτο Κουδούνι / 6 Νοεμβρίου (ουφ, τελείωσε ο Οκτώ(μ;)βριος…) 2014

Δε νοιώθετε κι εσείς όπως εγώ; Πως βρισκόμαστε σαν σε μέρες Ιουλίου 1789; Για να μην πω σαν σε μέρες Οχτώβρη 1917; Λίγο πριν από την Επανάσταση; Λίγο πριν ξεσπάσει μια άλλη Μεγάλη Επανάσταση; Εμένα μου φαίνεται σα ν’ ακούω ήδη πυροβολισμούς. Και θούρια (εκτός κι αν είναι απ’ το «Alexander the Great»…). Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο…

Όχι δεν ήταν παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου -δεν είναι πολλά, εξάλλου, τα ΔΗΠΕΘΕ που συνδέθηκαν καλλιτεχνικά με την πόλη και την περιοχή τους, ουσιαστικά εννοώ, γιατί προσπάθειες με ντόπιους συγγραφείς κι άλλες ντόπιες δυνάμεις έχουν γίνει. Ήταν παράσταση του «Μικρού Θεάτρου Αγρινίου» που δημιούργησε το 2009 η επίσης Αγρινιώτισσα ηθοποιός Κατερίνα Καραδήμα. Και ήταν -είναι- μια παράσταση βγαλμένη απ’ τα σπλάχνα του Αγρινίου, απ’ το αίμα του. Μια παράσταση απολύτως λιτή, «φτωχή» αλλά με φλέβες πλούσιες. Πολύ πλούσιες.
Οι τρεις ηθοποιοί -Κατερίνα Καραδήμα, Μαντώ Κεραμιδά, Δανάη Σπηλιώτη, εξαίρετες και οι τρεις, με την Μαντώ Κεραμιδά να πιστεύω πως θα κάνει πράγματα σημαντικά στο θέατρο-, με υλικά μνήμες και αφηγήσεις -κάποιες ακούγονται ηχογραφημένες-ανθρώπων που εργάστηκαν ως καπνεργάτες ή ως αγρότες-καλλιεργητές στα καπνά του Αγρινίου -γιαγιάδες, προγιαγιάδες, παππούδες, αλλοτινά παιδιά που μεγάλωσαν και ωρίμασαν στα καπνοχώραφα και στις καπναποθήκες…,- ερμηνεύουν, μας κατεβάζουν είναι το σωστότερο, γεμάτες ενέργεια, χιούμορ και συγκίνηση, ένα κείμενο που μυρίζει καπνό. Χώμα, γη, δάκρυα, γέλια, καπναποθήκες, όνειρα, μουσικές, χωράφια, έρωτες, κόποι, τσακωμοί, αγώνες για δικαιώματα στοιχειώδη μέχρι κι οι επιδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ, όλα εκεί είναι, μέσα στη μια ώρα που η παράσταση κρατάει. Μια δουλειά αποτέλεσμα προσεκτικής έρευνας των συντελεστών της που εκτός απ’ τις αφηγήσεις άντλησαν στοιχεία από σχετικά βιβλία.
Η παράσταση μαθαίνω πως θα επαναληφθεί στο «Bios» 15 Νοεμβρίου με 7 Δεκεμβρίου -μόνο τα Σαββατοκύριακα, στις οκτώμισι. Μ’ όλη μου την καρδιά σάς τη συνιστώ -το χειροκρότημα, τη βραδιά που πήγα, σήμαινε πως το κοινό συμφωνούσε μαζί μου. Όταν τη δείτε ελπίζω να καταλάβετε το γιατί.
Αρνούμαι να επαναλάβω τα λάθη που έγιναν στο θέατρό μας της δεκαετίας του ’70. Με τους νέους είμαι. Με το καινούργιο πνεύμα στο θέατρο είμαι. Με τη γραμμή να τους δοθούν οι ευκαιρίες ν’ αποδείξουν ότι κομίζουν νέο πνεύμα που μπορεί να ανανεώσει το θέατρο μας είμαι. Με τις κινήσεις να τους ανοιχτούν τα κρατικά Θέατρα, να τους ανοιχτεί η -ορθάνοιχτη, έτσι κι αλλιώς- Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, να τους ανοιχτεί το Φεστιβάλ Αθηνών και το περιβόητο «ιερόν» και «άβατον» και δεν ξέρω τι άλλο της Επιδαύρου είμαι -ως συμπέρασμα της καλοκαιρινής σεζόν που παρήλθε τα σκέφτηκα και τα γράφω. Αλλά εμμονικά θα διατηρώ και την ελευθερία μου να εκφράζω τη γνώμη μου για το αποτέλεσμα -εγώ επιμένω πως δεν είναι κριτική, γνώμη είναι.


Καμιά κοσμογονία επιμένω πως δε συνέβη τη δεκαετία του ’70 στο θέατρό μας -απλώς επέστη, τότε, ο χρόνος τα πράγματα ν’ αλλάξουν και να περάσουν σε καινούργια, πιο φρέσκα χέρια. Πως απλώς ήταν η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Μόνο που έγινε με μεγαλύτερη σφοδρότητα λόγω των συνθηκών -Δικτατορία, Μεταπολίτευση.
Αρνούμαι, λοιπόν, τώρα να φανατιστώ. Να ξεχάσω τα επιτεύγματα κάποιων ανθρώπων που με σημάδεψαν αλλά κι οι οποίοι πλέον γέρασαν και ξέφτισαν κι αυτό δεν μπορώ να το μακιγιάρω. Όπως αρνούμαι να θεωρήσω κάθε καινούργια φωνή «νέο Κουν», και «νέο Βογιατζή», και «νέα Παξινού», και «νέο Κολτές», και «νέο Όστερμάγερ». Δέχομαι κι αγκαλιάζω κι αγαπάω κάθε καινούργια φωνή και την υποδέχομαι με μεγάλη χαρά και στοργή. Αλλά αν παραπατήσει, αν κάνει φάλτσο, εγώ τη γνώμη μου -που δεν είναι και του Πάπα, ποιος είμαι άλλωστε;- θα την πω. Και θα τη γράψω.
Όποιος το καταλάβει, καλώς. Ειδεμή, μεγάλη μέχρι τώρα η λίστα με τους εχθρούς και τους ιδιωτικούς κονδυλοφόρους τους, καθόλου δε με νοιάζει αν θα μεγαλώσει.
No comments:
Post a Comment