Για τον Σταύρο Γασπαράτο μου ’χε πρωτομιλήσει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Το 2006, σε συνεργασία με τον Θοδωρή Αμπαζή, είχαν γράψει τη μουσική για τον «Οθέλο» του Σέξπιρ, με τον οποίο το «Θέατρο του Νέου Κόσμου», σε σκηνοθεσία του, είχε συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών -στο Ηρώδειο. Και το 2007 θα ’γραφε, μόνος του πια, τη μουσική για το έργο της Ούρσουλα Ρόνι Σάρμα «Καθόλου καλά» που ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος θ’ ανέβαζε στο «Δώμα» του θεάτρου του, όπως κι έγινε -έκτοτε θα συνεργάζονταν σε πολλές παραστάσεις του. «Είναι μεγάλο ταλέντο» μου ’χε πει. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος είχε δίκιο.

Ένα δείγμα της παρουσίασε στην πάντα ανήσυχη Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη συναυλία του (σύλληψη, έρευνα, σύνθεση, ερμηνεία) «Expanded Piano II» («Διευρυμένο πιάνο II») -την παρακολούθησα τη δεύτερη βραδιά, στις 21 Ιουνίου-, δέκα χρόνια μετά την παρουσίαση στην Νέα Ιόρκη του έργου του «Expanded Piano» του οποίου, προφανώς, αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη. Πιάνο «πειραγμένο», «προετοιμασμένο», συνδεμένο με κομπιούτερ, κομμάτια προγραμματισμένα αλλά και κομμάτια που δίνουν την ελευθερία στον ερμηνευτή να αυτοσχεδιάσει, άλλοτε καθισμένος στο σκαμπό, άλλοτε γονατισμένος κάτω απ’ το κλαβιέ, άλλοτε στα πλήκτρα του πιάνου, άλλοτε στο laptop -όλα καρπός μακράς έρευνας.
Αλλά, ταυτόχρονα, γύρω του, πάνω σ’ επτά, όρθια στημένα λευκά επίπεδα, προβολές βίντεο και φως (εικαστικό περιβάλλον και βιντεοπροβολές Μανουέλα Χάρτελ) δένονταν αρμονικά με τους ήχους του πιάνου εκφράζοντάς τους οπτικά και συντελώντας αποφασιστικά στο πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Στο οποίο έδωσαν, επίσης, γερό χέρι βοήθειας ο Πάνος Τσίγκος (μηχανικός πιάνου, προγραμματισμός) κι οι λοιποί τεχνικοί συνεργάτες.
