August 14, 2021

Μάγια Λυμπεροπούλου, η Μάγια του Θεάτρου: της οφείλεται μια τιμητική εκδήλωση.

 
Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες, Τέτοια Λόγια... 72 
 
Έχουν συμπληρωθεί 23 μέρες. Από τις 22 Ιουλίου που μας άφησε η Μάγια Λυμπεροπούλου. Αφήνοντας, όμως, πίσω Της ένα βαρύ φορτίο στο ελληνικό θέατρο, στους ανθρώπους του και σε όλους μας που το νοιαζόμαστε. Νομίζω ότι έφτασε ο καιρός. Μ’ αφορμή μια σημερινή, εκ βαθέων, ανάρτηση του φίλου της μεταφραστή Γιώργου Δεπάστα και τα σχόλια σ’ αυτή, πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να το πει: το ελληνικό θέατρο Της οφείλει μια εκδήλωση εις μνήμην, ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ. 
Μια εκδήλωση καλά οργανωμένη, όχι εκ του προχείρου, για να ’χουμε να λέμε απλώς. Υπάρχουν πολλοί και πολύ έγκυροι συνεργάτες Της που μπορούν να μιλήσουν -κι όχι να φλυαρήσουν ανούσια- για την Μάγια Λυμπεροπούλου. Την Ηθοποιό, τη σκηνοθέτρια, τη Δασκάλα, τον Άνθρωπο, τη Φίλη. Την Μάγια του Θεάτρου. Την ολότελα αφοσιωμένη σ’ αυτό. Υπάρχουν, σίγουρα, πολλοί που μπορούν να βοηθήσουν. Και, σίγουρα, υπάρχει πολύ υλικό, οπτικό και ηχητικό με τη φωνή Της-βιολοντσέλο. Ο εντελώς αυθόρμητος, ο εντελώς αυτοσχεδιαστικός, ο εντελώς ανθρώπινος αποχαιρετισμός που Της επιφυλάχτηκε, εκεί, στην είσοδο του Πρώτου, μετά το ξόδι Της, μπορεί να είναι ο μπούσουλας. 
Αλλά χρειάζεται ένας έγκυρος φορέας ν’ αναλάβει μια τέτοια εκδήλωση. Το «Θέατρο Τέχνης», απ’ όπου ξεκίνησε και το οποίο καταύγασε επί 11 συνεχή χρόνια, μέχρις ότου φύγει στο Παρίσι, αλλά και στη συνέχεια, μετά την επιστροφή Της, σε σειρά παραστάσεων, νομίζω ότι μπορεί να συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τα οποία, επίσης, λάμπρυνε με την παρουσία της, με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το οποίο της οφείλει το ξεκίνημά του, και με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου το οποίο τίμησε αρκετές φορές. Η Μαριάννα Κάλμπαρη, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Θεάτρου Τέχνης», η Έρι Κύργια, καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου, ο Νίκος Κολοβός, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, ο Λουκάς Θάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, και η Κατερίνα Ευαγγελάτου, καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ ελπίζω ότι θα συμφωνούν κι ότι θα μπορέσουν να συνεννοηθούν με το υπουργείο Πολιτισμού. Το οποίο μπορεί να εξέδωσε, με αφορμή το θάνατό Της, δυο θερμότατες ανακοινώσεις που υπέγραφαν η υπουργός Πολιτισμού κι ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, αλλά, στη συνέχεια, απουσίασε εντελώς -είτε φυσικά, είτε με στεφάνι- απ’ την κηδεία Της. Και το οποίο μπορεί να επανορθώσει ως οικονομικός αρωγός μιας τέτοιας εκδήλωσης.
Κάποιος πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία, όμως. Ποιος;

No comments:

Post a Comment