July 28, 2021

Οι παιδεραστές και οι βιαστές είναι και ατάλαντοι; ή Πριν αλέκτορα φωνήσαι...

 

Το Τέταρτο Κουδούνι / Τέτοιες Μέρες,Τέτοια Λόγια... 66 

 

Θέλω από καιρό να μιλήσω αλλά έπνιγα τη φωνή μου. Γιατί θα ήταν κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα. Και, πιθανόν, η έκφραση της γνώμης μου θα είχε συνέπειες. Αλλά ώς εδώ.

Ο Κέβιν Σπέισι κατηγορήθηκε για παιδεραστία -αν και οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Η εικόνα του, πάντως, στα μάτια μας αμαυρώθηκε, μπορεί και να τον σιχαθήκαμε. Αλλά αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός; 

Στα δικά μας τώρα: ο Δημήτρης Λιγνάδης φέρεται ως παιδεραστής, με απεχθείς κατηγορίες εις βάρος του και είναι προφυλακισμένος. Ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε κάνει ήδη πολλά λάθη -κινήσεις που τις είχα εκτιμήσει αρνητικά και με είχαν απογοητεύσει έως και απωθήσει: οι σχέσεις του με διάφορες εξουσίες, οι εθνικιστικές κορόνες του -«Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο για την Μακεδονία»-, το καθόλου έξυπνο, επείγον, μόλις διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, βάφτισμα της ισόγειας αίθουσας του «Rex» με το όνομα της -σπουδαίας ηθοποιού, ναι!- Ελένης Παπαδάκη χωρίς να κάνει μια εξισορροπιστική κίνηση βαφτίζοντας μια άλλη αίθουσα του Εθνικού με το όνομα, για παράδειγμα, του Αιμίλιου Βεάκη -επίσης σπουδαίος ηθοποιός, ναι!-, το πατριδοκαπηλικό φιλί στην πλαστική μακέτα του Παρθενώνα στην Επίδαυρο... Όπως με απώθησε τόσο η επιλογή του δικηγόρου που θα τον υπερασπιστεί, όσο και οι δηλώσεις του που εμπλέκουν το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών ως «υποκινητή». Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ως συνέπεια να τον καταγγέλλω, όπως βλέπω, κατά συρροή, να συμβαίνει, ως ατάλαντο ηθοποιό; Ε, όχι! Τον θεωρώ ως έναν από τους τρεις σημαντικότερους ρολίστες που διαθέτουμε, το ’χω γράψει και δε θα το ξεγράψω πριν αλέκτορα φωνήσαι. 

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, φέρεται ως βιαστής, με επίσης απεχθείς κατηγορίες εις βάρος του, με κοπέλες και γυναίκες να περιγράφουν αηδιαστικές σκηνές στις οποίες τις ενέπλεξε κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας του, και επίσης μόλις προφυλακίστηκε. Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε κάνει ήδη πολλά λάθη -κινήσεις που τις είχα εκτιμήσει αρνητικά και με είχαν απογοητεύσει έως και απωθήσει: καλλιτεχνικές επιλογές φτηνιάρικες, απελπιστικά δείγματα αλαζονείας σε συνεντεύξεις του, όπου κομπορρημονούσε ασύστολα -σε μια από τις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του είχα πέσει κι εγώ θύμα κατηγοριών και ειρωνειών του. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει, τώρα, να έχουν ως συνέπεια να τον καταγγέλλω, όπως βλέπω, κατά συρροή, να συμβαίνει, ως ατάλαντο ηθοποιό; Ε, όχι! Τον θεωρώ τον σημαντικότερο κωμικό μας ηθοποιό που βγήκε από τη δεκαετία του ’80 και μετά. Το ’χω γράψει και δεν θα το ξεγράψω πριν αλέκτορα φωνήσαι. 

Αυτό τι σημαίνει; Ότι τους ξεπλένω; Αυτό τι σημαίνει; Ότι υποστηρίζω παιδεραστές και βιαστές; Στα χρόνια που ζούμε και στα social media που κυκλοφορούμε μπορεί, ναι, και να συμβεί να μου το προσάψουν. Και να χρησιμοποιήσουν ως επιχείρημα το -τραγικά λανθασμένο- «ηθοποιός σημαίνει ποιώ Ήθος». Που δε σημαίνει αυτό... -αφήστε που τα παραδείγματα από το παρελθόν του θεάτρου μας αφθονούν, πόσο πολλές φορές ασύμβατες ήταν οι έννοιες «Ήθος» και «Μεγάλος ηθοποιός». Αλλά -λυπάμαι- κανένας δε θα αλλάξει τη γνώμη μου. 

No comments:

Post a Comment