February 3, 2014

Γιάννης Μπέζος και Χρήστος Λούλης στο Ηρώδειο με Γκόγκολ


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο


«Τα παντρολογήματα», την απολαυστική, δηκτική σάτιρα ηθών του Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ θ’ ανεβάσει το καλοκαίρι στο Ηρώδειο για το Φεστιβάλ Αθηνών ο Γιάννης Μπέζος κρατώντας το βασικό ρόλο του Κατσκαριόφ με τον Χρήστο Λούλη και την Έμιλυ Κολιανδρή πλάι του, στους άλλους δυο βασικούς ρόλους -του Παντκαλιόσιν και της Αγάθια.
Στο δίπρακτο έργο ένας δειλός, άτολμος, αναποφάσιστος δημόσιος υπάλληλος, ο Πατκαλιόσιν, που σκέφτεται να παντρευτεί αναθέτει σε μια προξενήτρα, την πονηρή Φιόκλα, να του γνωρίσει την κατάλληλη νύφη. Έτσι, έρχεται σ’ επαφή με την Αγάθια Τιχόνοβνα για την οποία ανταγωνίζονται διάφοροι υποψήφιοι. Η Αγάθια δυσκολεύεται ν’ αποφασίσει ποιος θα ’ναι ο γαμπρός. Ο Κατσκαριόφ, φίλος του Παντκαλιόσιν, βγάζοντας απ’ τη μέση, με μηχανορραφίες κι ελιγμούς, τους υπόλοιπους υποψήφιους, την πείθει να επιλέξει το φίλο του. Αλλά, ενώ οι ετοιμασίες του γάμου έχουν αρχίσει, ο Παντκαλιόσιν το σκέφτεται ωριμότερα και πανικόβλητος εγκαταλείπει την ιδέα του γάμου -και τη νύφη- πηδώντας απ’ το παράθυρο.
Ο Γκόγκολ άρχισε να γράφει το έργο, το οποίο θεωρούσε -και θεωρούσαν- φάρσα αλλά με την πάροδο του χρόνου απέκτησε τη δυναμική μιας γερής σάτιρας ηθών, το 1833. Θα το αφήσει, όμως, στη μέση το 1835 για να αφοσιωθεί στο αριστούργημά του, τον «Επιθεωρητή». Θα ολοκληρώσει αργότερα, το 1841, στην Ρώμη, «Τα παντρολογήματα» που ανέβηκαν για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1842, στην Άγια Πετρούπολη. Το έργο ενέπνευσε μάλιστα δυο όπερες με τον τίτλο «Ο γάμος»: το 1863 στον Μόντεστ Μούσορκσκι, συμπατριώτη του Γκόγκολ, που την άφησε, όμως, ημιτελή, και το 1953 στον Τσέχο Μποχούσλαφ Μαρτινού.
Ο Γιάννης Μπέζος έχει ήδη ανεβάσει «Τα παντρολογήματα» για το «Θέατρο Τέχνης» στο «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» της Φρυνίχου τη σεζόν 2006/2007, κρατώντας τον ίδιο ρόλο, με Παντκαλιόσιν τον Στέλιο Μάινα και Αγάθια την Ναταλία Τσαλίκη. Αυτό είναι και το πιο πρόσφατο ανέβασμα του έργου στην ελληνική σκηνή.
Το αμέσως προηγούμενο ήταν -το χειμώνα του 2003/2004- του Στάθη Λιβαθινού στο θέατρο «Πορεία» για τον Δημήτρη Τάρλοου, που κράτησε το ρόλο του Παντκαλιόσιν, με Κατσκαριόφ έναν εκθαμβωτικό Αιμίλιο Χειλάκη και Αγάθια απολαυστική την Ταμίλα Κουλίεβα -μια παράσταση εξαιρετική, συμπαραγωγή του «Πορεία» με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης.

No comments:

Post a Comment