November 14, 2014

Το «ύποπτο» φιλί του προπονητή


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Έναν ακόμα καταλανό θεατρικό συγγραφέα -αλλά και σκηνοθέτη-, τον Ζουζέπ Μαρία Μιρό θα μας κάνει γνωστό στην Ελλάδα η μεταφράστρια -και φιλόλογος και θεατρολόγος- Μαρία Χατζηεμμανουήλ, ταμένη τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους μαθητές και συνεργάτες της, στη γνωριμία του ελληνόφωνου κοινού με τα πλούσια κοιτάσματα του σύγχρονου ισπανικού, ισπανόφωνου και, κυρίως, καταλανικού θεάτρου. 
Στο θέατρο «Αργώ» θ’ ανεβεί, σε μετάφρασή της, το έργο του Μιρό «Η αρχή του Αρχιμήδη» -έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στην Βαρκελώνη το 2012 σε σκηνοθεσία του συγγραφέα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γκρεκ κι έχει τιμηθεί το 2011 με το ισπανικό θεατρικό Βραβείο «Μπορν». 
Το έργο αρχίζει τη μέρα που οι «Μικροί Ιππόκαμποι», μια ομάδα κολύμβησης παίδων, θ’ αρχίσει να κολυμπάει χωρίς σωσίβιο.  Αυτή η σημαντική στιγμή για τους μικρότερους της πισίνας γίνεται αφορμή να έρθουν στο φως υποψίες, αμφιβολίες, φόβοι. Η Άννα, διευθύντρια του κολυμβητικού ομίλου, ζητάει εξηγήσεις απ’ τον Τζόρντι, τον προπονητή των «Μικρών Ιππόκαμπων», για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την άρνηση ενός μικρού αγοριού να μπει στην πισίνα χωρίς σωσίβιο επειδή φοβόταν.  Ο Τζόρντι τη διαβεβαιώνει πως αντέδρασε με λεπτότητα χωρίς ούτε να το μαλώσει ούτε να το τρομάξει.  Αλλά οι γονείς του βλέπουν με ανησυχία το γεγονός πως ο Τζόρντι, για να ηρεμήσει το παιδί, το αγκάλιασε και του έδωσε ένα φιλί. 
Μέσα στο χλωριούχο περιβάλλον της δημοτικής πισίνας-παραβολή της μέχρι υπερβολής ασηπτικής κοινωνίας μας-, ο Ζουζέπ Μαρία Μιρό κτίζει μια ιστορία με αφορμή κάτι που δεν ξέρουμε αν είναι ή όχι αληθινό: πρόκειται για ένα αθώο φιλί στο μάγουλο, όπως επαναλαμβάνει ακούραστα ο προπονητής, ή υπήρχε πράγματι πονηρή πρόθεση;  Τα γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από δυο εκ διαμέτρου αντίθετες αναγνώσεις που παραμένουν αμετακίνητες απ’ την αρχή ως το τέλος του έργου με αποτέλεσμα να είναι ο θεατής εκείνος που καλείται να λύσει τελικά το δύσκολο δίλημμα. 
Το θέμα που θέτει το έργο δεν είναι αν ο προπονητής είναι ένοχος για παιδοφιλία ή αθώος, αφού δεν υπάρχει καμιά αντικειμενική ένδειξη που να νομιμοποιεί τη μια άποψη ή την άλλη. Το θέμα είναι τι είδους κοινωνικό μοντέλο είναι αυτό που επιβάλλεται στην Δύση. Τελικά η κοινή γνώμη καταδικάζει τον εκπαιδευτή όχι γι’ αυτό που έκανε αλλά γι’ αυτό που θα μπορούσε να είχε κάνει. 
«H Αρχή του Αρχιμήδη» θα παρουσιαστεί σε σκηνοθεσία του νέου σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά. Ο Αλέξανδρος Νικόλαος Ζιώγας θα έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και το σχεδιασμό των φωτισμών έχει αναλάβει η Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Στη διανομή, Αντιγόνη Κουλουκάκου, Παναγιώτης Μαλικούρτης, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Αλέξιος Κοτσώρης. Η πρεμιέρα έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου. 
Σημειώστε, πάντως, πως αμέσως μετά, τον Μάρτιο, και δεύτερο έργο του -πολυγραφότατου-Ζουζέπ Μαρία Μιρό θα παρουσιαστεί στα ελληνικά: το νεότερο (2013) «Nerium Park». Που θ’ ανεβεί στην Κύπρο, στο θέατρο «Διόνυσος» της Λευκωσίας, απ’ τον ομώνυμο θεατρικό οργανισμό σε μετάφραση της ομάδας «Els de Paros» -ήτοι, στα καταλανικά, «Οι Παριανοί»- την οποία αποτελούν ο Δημήτρης Ψαρράς, ο Γιάννης Μαντάς, ο Αλέξανδρος Μπαβέας κι η Μαρία Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα.

No comments:

Post a Comment