April 30, 2014

Βουτέρης-Δεκαβάλλα ανοίγουν και πάλι το «Θέατρο Εξαρχείων» με Άλμπι


Το Τέταρτο Κουδούνι / Έκτακτο

Το «Θέατρο Εξαρχείων» ξανανοίγει! Ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα ενεργοποιούν και πάλι, απ’ την επόμενη χειμερινή σεζόν 2014/2015, το όμορφο θέατρο που παρέμεινε κλειστό επί δυο χρόνια ενώ οι ίδιοι έχουν να εμφανιστούν εκεί τέσσερα. Εναρκτήριο, το έξοχο έργο συνόλου για έξι πρόσωπα του Έντουαρντ Άλμπι «Ευαίσθητη ισορροπία».
Η Άγκνες κι ο Τομπάιας, ένα μεσήλικο ζευγάρι της ανώτερης τάξης, που ζει σε προάστιο μιας αμερικάνικης μεγαλούπολης μαζί με την αλκοολική αδελφή της Άγκνες, την Κλερ, δέχονται στο σπίτι τους, ξαφνικά, Παρασκευή βράδυ, την «εισβολή» των πιο στενών τους  φίλων, της Έντνα και του άντρα της Χάρι, που έφυγαν απ’ το σπίτι τους κυνηγημένοι από έναν απροσδιόριστο φόβο και ζητούν τη φιλοξενία τους. Την επομένη θα φτάσει στο σπίτι κι η Τζούλια, κόρη της Άγκνες και του Τομπάιας, με πρόσφατο το τέταρτο διαζύγιό της. Μέχρι την Κυριακή, μυστικά και ψέμματα, κρυμμένα πάθη και μίση θα βγουν στο φως μέσα απ’ τα σπλάχνα τους αλλά και μέσα απ’ το απεγνωσμένα σαρκαστικό, κυνικό χιούμορ -αλλά και την ποίηση- του Άλμπι: τα γνωστά θέματά του -έλλειψη επαφής, ναυάγιο της αστικής τάξης, ναυάγιο των θεσμών του γάμου και της οικογένειας…- επανέρχονται και στο έργο του αυτό εμμονικά και με σφοδρότητα.
Η «Ευαίσθητη ισορροπία» (1966) που τιμήθηκε το 1967 με το Βραβείο Πούλιτζερ για Θεατρικό Έργο -το πρώτο απ’ τα τρία Πούλιτζερ με τα οποία έχει βραβευτεί στη διάρκεια της καριέρας του ο 86χρονος σήμερα Άλμπι, 
ο κορυφαίος του σύγχρονου αμερικάνικου θεάτρου- πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα, με τον τίτλο «Δύσκολη ισορροπία» κατά τη μετάφραση της Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ -η μετάφραση του πρωτότυπου τίτλου «A Delicate Balance» έχει γνωρίσει διάφορες εκδοχές στα ελληνικά ανεβάσματα και εκδόσεις του έργου-, σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη και με σκηνογραφία Διονύση Φωτόπουλου, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, τη σεζόν 1976/1977. Με μια αστραφτερή, εντυπωσιακή διανομή πρωταγωνιστών: Μαίρη Αρώνη, Αντιγόνη Βαλάκου, Αλέκα Κατσέλη, Νίκος Τζόγιας, Ζώρας Τσάπελης, Ελένη Χατζηαργύρη- που δυστυχώς κανείς τους δεν βρίσκεται πια στη ζωή.

Το πιο πρόσφατο ελληνικό ανέβασμά του έργου έγινε στην Θεσσαλονίκη το χειμώνα 2011/2012 απ’ τον Αχιλλέα Ψαλτόπουλο με το θεατρικό σχήμα του «Αναζήτηση» στο εκεί θέατρο «Αθήναιον». Στην Αθήνα, όμως, επαγγελματικά, έχει ν’ ανεβεί απ’ τη σεζόν 2003/2004 -με επανάληψη την επόμενη. Το είχε παρουσιάσει στην «Θεατρική Σκηνή» τού «Αθηναΐς», σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, ο θίασος Ζωής Λάσκαρη με την ίδια, τον Τάκη Χρυσικάκο και άλλους.
Οι συζητήσεις για τους συντελεστές και τη λοιπή -πλην Τάκη Βουτέρη και Αννίτας Δεκαβάλλα, που θα κρατήσουν δυο απ’ τους ρόλους- διανομή της παράστασης στο «Θέατρο Εξαρχείων», συνεχίζονται. Τα μόνα σίγουρα είναι πως η «Ευαίσθητη ισορροπία» θα ανεβεί σε -νέα- μετάφραση της Αννίτας Δεκαβάλλα και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια θα υπογράφει η Μαγιού Τρικεριώτη.
Εγκατεστημένο απ’ τη σεζόν 1989/1990 στο μετασκευασμένο απ’ τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα σε θέατρο διατηρητέο της οδού Θεμιστοκλέους, το «Θέατρο Εξαρχείων» που ίδρυσαν ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα -το κτίριο πήρε το ίδιο όνομα- αποτελεί τη συνέχεια του «Θεάτρου του Πειραιά» που δημιούργησε ο Τάκης Βουτέρης -απόφοιτος (1964) της δραματικής σχολής του «Θεάτρου Τέχνης», στέλεχός του τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, στέλεχος βασικό στη συνέχεια του θιάσου του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στην Λευκωσία- με την Κατερίνα Καραγιάννη το 1976 και που διατηρήθηκε μέχρι το 1989. Και στο οποίο εντάχτηκε, αμέσως μετά την αποφοίτησή της (1980) απ’ τη δραματική σχολή Κατσέλη, η Αννίτα Δεκαβάλλα.
Στο «Θέατρο Εξαρχείων» ο Τάκης Βουτέρης κι η Αννίτα Δεκαβάλλα είχαν να εμφανιστούν απ’ το χειμώνα 2009/2010 -η Αννίτα Δεκαβάλλα απ’ το έργο της Λίζα Κρον «Πολύ καλά» που επαναλαμβανόταν για δεύτερη σεζόν κι ο Τάκης Βουτέρης απ’ το δίπτυχο «Νύχτες εξόδου» ήτοι δυο μονολόγους του Ιάκωβου Καμπανέλλη («Οι δύσκολες νύχτες του κυρίου Θωμά») και του Γιώργου Μανιώτη («Η έξοδος»), που χε παίξει και παλαιότερα. Και στις δυο παραστάσεις τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο ίδιος. Το χειμώνα 2011/2012 το «Θέατρο Εξαρχείων» άνοιξε για ν’ ανεβάσει η Έλενα Πατρικίου τον «Επιθεωρητή» του Γκόγκολ
Σημειώστε πως η Αννίτα Δεκαβάλλα, από παλιά ενεργοποιημένη κοινωνικά και πολιτικά, είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αθήνας στο ψηφοδέλτιο «Ανοιχτή Πόλη» υπό τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.    

1 comment:

  1. ΠΟΤΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΕΤΕ ΠΡΕΜΙΕΡΑ????

    ReplyDelete